Tajemný tvůrce bitcoinu odhalen. Krátce poté prohledala jeho dům v Sydney australská policie

ČTK ČTK
9. 12. 2015 7:50
Záhadným tvůrcem internetové měny bitcoin je podle časopisu Wired australský akademik Craig Steven Wright. Australská policie prohledala jeho dům v Sydney krátce poté, co časopis informaci zveřejnil. Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a totožnost jejího tvůrce byla od počátku záhadou. Autor je znám pouze jako Satoši Nakamoto, toto jméno je však všeobecně považováno za pseudonym. Policie v prohlášení uvedla, že přítomnost policistů na pozemku pana Wrighta a nedávné zprávy o bitcoinech spolu nesouvisí.
Bitcoin. Ilustrační foto
Bitcoin. Ilustrační foto | Foto: Bitcoin.org

Sydney - Australská policie prohledala dům muže, který je podle časopisu Wired pravděpodobně zakladatelem internetové měny bitcoin. O prohlídce informoval svědek agentury Reuters.

Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a totožnost jejího tvůrce byla od počátku záhadou. Autor je znám pouze jako Satoši Nakamoto, toto jméno je však všeobecně považováno za pseudonym.

Podle magazínu Wired se za tímto pseudonymem zřejmě ukrývá Craig Steven Wright. Na toto jméno je dům na severu Sydney podle australského voličského seznamu registrován.

Do domu vstoupila zhruba desítka policistů a začala jej "čistit", sdělil reportéru agentury Reuters jeden z policistů.

Časopis Wired a internetová stránka Gizmodo několik hodin před razií zveřejnily výsledky svého zkoumání, podle kterých je údajný australský akademik Wright pravděpodobně záhadným tvůrcem bitcoinu.

Policie v prohlášení uvedla, že přítomnost policistů na pozemku pana Wrighta a nedávné zprávy o bitcoinech spolu nesouvisí.

Měna bitcoin je navržena tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní a podléhá extrémním výkyvům. Důvodem je i to, že bitcoin není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou a pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici. Kritici měny bitcoin často upozorňují na její zneužitelnost pro praní špinavých peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy