Na jedno volné místo připadá čtrnáct nezaměstnaných

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 8. 11. 2013 9:50
Üřady práce: Říjnová nezaměstnanost se oproti září prakticky nezměnila.
Foto: Reuters

Praha - Podíl nezaměstnaných osob v Česku zůstal ke konci října na 7,6 procenta, oproti září se prakticky nezměnil. Úřady práce evidovaly 556 681 uchazečů o zaměstnání, což je o 377 lidí více než ke konci předchozího měsíce. Oproti loňskému říjnu je to ale uchazečů o téměř 60 tisíc více.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok necelá pětina (18,7 procenta) uchazečů, celkem 103 838  lidí. Před rokem to bylo 18,6 procenta uchazečů.

Počet volných pracovních míst ohlášených úřadům práce klesl na 39 137, což je o 2285 méně než v září a o 1592 méně než loni v říjnu.

Na jedno volné pracovní místo připadalo ke konci října v průměru 14,2 uchazeče. Největší "přetlak" je v okresech Karviná (56,7), Bruntál (51,9) a Jeseník (44,7).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okresy Most (13,5 %), Bruntál, Ústí nad Labem (shodně 12,5 %) a Karviná (12,1 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (3,4 %), Praha-západ (4,3 %), Pelhřimov (4,5 %), Mladá Boleslav a Prachatice (shodně 4,6 %).

Mezi nezaměstnanými je 41 453 absolventů škol a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina uchazečů podílí 7,4 procenta.

Více než desetinu uchazečů (11 procent, tedy 61 286 lidí) tvoří osoby se zdravotním postižením.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 50,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti podle jednotné metodiky Eurostatu činí v Česku 6,9 procenta. Lépe na tom jsou Rakousko (4,7 %), Německo (5,1 %) a Lucembursko (5,7 %).

„Bylo by chybou interpretovat říjnový pokles jako obrat k lepšímu na trhu práce. Nesouvisí totiž s vyšší tvorbou pracovních míst, ale s tím, že nejsou odchody lidí do důchodového věku plně kompenzovány přílivem mladších ročníků na trh práce," říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

O váhavém postoji firem k vytváření nových míst podle něj svědčí i pokles volných pracovních míst pod úroveň loňského října. „Ekonomika zřejmě zvolna nabírá na tempu, podniky jsou ale zatím schopné krýt zvýšenou poptávku po pracovní síle z vnitřních zdrojů. Nezaměstnanost může začít viditelně klesat až v příštím roce, pokud se příznivé poptávkové trendy v ekonomice udrží," očekává Sobíšek.

"Čtvrteční rozhodnutí České národní banky oslabit korunu na 27 za euro nepřinese v nejbližších měsících viditelnou úlevu trhu práce. K tomu by bylo zapotřebí nejen dlouhodoběji slabší kurz, ale také stabilnější příliv zakázek," podotýká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horká.

"A ačkoliv některá odvětví se těší z růstu zahraničních zakázek, je z dnešní zprávy o nezaměstnanosti jasné, že zatím k uspokojení zakázek větší počet zaměstnanců nepotřebují. Až přelom jara léta ukáže, jak koruna pomáhá trhu práce," dodává Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy