Foto: Na Dlouhých stráních vyprostili havarovaný autojeřáb. Akce trvala 12 hodin

ČTK spi ČTK, spi
Aktualizováno 25. 7. 2018 10:26
Havarovaný autojeřáb byl z vypuštěné dolní nádrže postupně vytažen po dně pomocí lan a těžké stavební techniky a jeřábů.
Specialisté vytáhli havarovaný jeřáb ze dna nádrže elektrárny Dlouhé stráně. Na vyproštění čekal osm měsíců.
Specialisté vytáhli havarovaný jeřáb ze dna nádrže elektrárny Dlouhé stráně. Na vyproštění čekal osm měsíců. | Foto: ČEZ

Šumperk - Týmu specialistů se po dvanácti hodinách usilovné práce podařilo dnes odpoledne vytáhnout havarovaný autojeřáb ze dna vypuštěné dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku.

"Autojeřáb se už nakládá na valník a bude odvezen," řekl v úterý krátce před 16. hodinou mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Foto: ČEZ

Osmadvacetitunový autojeřáb se loni v říjnu převrátil na dolní nádrži elektrárny. Při nehodě zemřel řidič autojeřábu. Hasiči poté havarovaný stroj sesunuli na dno.

Havarovaný autojeřáb byl v úterý z vypuštěné dolní nádrže postupně vytažen po dně pomocí lan a těžké stavební techniky a jeřábů. Nejdříve byla na břeh vytažena lehká kabina a poté i zbývající část autojeřábu. Na akci dohlíželi hasiči. "Vše proběhlo bezpečně a bez ekologických dopadů," podotkl Sobol.

Foto: ČEZ

Autojeřáb se na betonovém objektu dolní nádrže elektrárny Dlouhé stráně převrátil loni 13. října při pravidelné revizi česel. Těžký stroj visel přes hranu objektu směrem k vodní hladině dolní nádrže. Hasiči proto převrácený jeřáb nakonec sesunuli na dno nádrže.

Autojeřáb zůstal 25 až 50 metrů pod hladinou podle toho, jaká je fáze přečerpávání vody mezi dolní a horní nádrží. Kvůli havárii autojeřábu byl loni v říjnu provoz vodní přečerpávací elektrárny na 11 dní zastaven.

Policie případ po několika měsících vyšetřování odložila, jelikož nehodu autojeřábu s největší pravděpodobností zavinila chyba řidiče při manipulaci s nákladem.

Foto: ČEZ

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení navíc přitahuje turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý.

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Zároveň stabilizují energetickou soustavu.

Video: výjezd hasičů k loňské nehodě

Výjezd hasičů k nehodě jeřábu, který pracoval na dolní nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
 

Právě se děje

Další zprávy