Češi dobývají art byznys. Vedle Picassa či Moneta nabídne teď Sotheby's díla z Prahy

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
19. 8. 2020 6:18
Prestižní aukční síň Sotheby's si do své listopadové aukce vybrala díla deseti současných českých umělců. Obrazy v celkové hodnotě několika milionů korun, které zamíří do světa, si nyní mohou zájemci prohlédnout až do 1. září v galerii Kodl Contemporary.
Krištof Kintera: Hlava v oblacích, 2013, kombinovaná technika, 105 x 75 cm.
Krištof Kintera: Hlava v oblacích, 2013, kombinovaná technika, 105 x 75 cm. | Foto: Galerie Kodl

Hlava v oblacích

Jeden z nejvýraznějších českých umělců sochař Krištof Kintera vystudoval Akademii výtvarných umění, postgraduálně pak ještě Rijksakademie van Beeldende Kunsten v Amsterdamu.

Spektrum Kinterovy tvorby je poměrně široké. Zahrnuje drobnější sochařské objekty i monumentální sochařské kompozice pro galerie či veřejný prostor. Výchozím stavebním materiálem tohoto umělce často bývají rozličné spotřební produkty a elektrotechnické součástky, např. plastové míče, nápojové plechovky, lustry, pračky, jízdní kola, použité bateriové monočlánky nebo desky plošných spojů. 

Všechna Kinterova díla jsou technicky náročné objekty, které se pohybují, mluví, kouří se z nich nebo jiskří. Autor se pečlivě věnuje nejen jejich vzhledu, funkci, sdělení, ale i jejich mechanice.

 

Právě se děje

Další zprávy