Povinnost měřit teplo nebude pro všechny. Senát chce výjimku

ČTK ČTK
19. 3. 2015 11:45
Podle senátního návrhu by indikátory spotřeby tepla nemusely mít povinně takové domy, kde se jejich instalace nevyplatí. O jaké domy půjde, má zjistit ČVUT.
Topení, ilustrační foto.
Topení, ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Stát chce zmírnit požadavky na plošnou instalaci měřičů spotřeby tepla, která pro tuzemské bytové domy platí od začátku letošního roku. Senát ve čtvrtek při projednávání zákona o hospodaření energie navrhl zrušit tuto povinnost v těch případech, kde se indikátory prokazatelně nevyplatí.

Povinnost plošně instalovat měřidla kritizovala řada senátorů a předtím poslanců. Novelu zákona s pozměňovacím návrhem Senátu tak nyní posoudí Poslanecká sněmovna. Novela má vstoupit v účinnost k letošnímu 1. červenci.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) označil pozměňovací návrhy pro ministerstvo za přijatelné. Novinářům řekl, že ve Sněmovně podpoří jejich schválení.

ČVUT zjistí, kde se to nevyplatí

Měřidla mají sloužit především ke spravedlivému rozpočítání nákladů na teplo. Někteří senátoři ale poukazovali na to, že někde je technicky obtížné je namontovat a že měřidla mohou měřit s více než stoprocentní chybou.

Ministerstvo průmyslu si nyní podle Mládka nechá u Českého vysokého učení technického zpracovat analýzu, která zjistí, v jakých typech budov nemá smysl měřidla instalovat. Až bude studie hotová, bude muset Česko vysvětlit Evropské komisi, že ve vybraných typech budov nemá smysl spotřebu tepla měřit, popsal ministr.

"Ministerstvo poté, co bude mít k dispozici studii, do vyhlášky napíše, kdo nemusí instalovat měřicí přístroje na teplo, protože se mu to nevyplatí, nebo - odborně řečeno - je to nákladově neefektivní," říká předseda senátního výboru pro územní rozvoj Miloš Vystrčil (ODS).

Jde o případy domů, kde by instalace měřidel stála mnohem víc, než kolik tepla se v nich spotřebuje. Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) řekla, že se na ni obrací řada občanů a na tyto potíže s instalací ji upozorňují.

Senátoři také do novely vložili ustanovení, které říká, že uživatelé bytů nebo jejich vlastníci budou povinni umožnit instalaci nebo kontrolu měřidel pouze na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků. To má podle senátorů zabránit kontrole a instalaci přístrojů v nevhodný čas a bez předchozího informování uživatele bytu.

Energetické průkazy

Novela zákona o hospodaření energií především počítá s tím, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u nichž nebyla od té doby žádná větší změna, by vlastník po dohodě s druhou stranou nemusel předkládat průkaz energetické náročnosti, tak zvaný energetický štítek.

Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy. Změna má ulehčit prodej těchto budov.

Poslanci při předchozím projednávání ve Sněmovně omezili povinnost nechat pro budovy vypracovat energetický štítek. Štítky budou zapotřebí jen v případě prodeje nebo pronájmu budov. Povinnost vlastníků, stavebníků a společenství opatřovat domy štítky už nebude platit plošně.

 

Právě se děje

Další zprávy