Ruský Lukoil se stahuje z Česka, jeho pumpy převezmou Maďaři

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 5. 8. 2014 11:38
Společnost MOL už v Česku provozuje pumpy Pap Oil a nedávno oznámila také akvizici sítě Agip.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Lukoil

Praha - Maďarská společnost MOL v Česku převezme 44 čerpacích stanic ruské firmy Lukoil, která tak bleskově reaguje na tvrdší sankce EU vůči Rusku z minulého týdne. Cílem společnosti MOL je zase posílení přítomnosti na tuzemském trhu a v regionu střední a východní Evropy, oznámila firma.

Společnost MOL se už v květnu dohodla na akvizici sítě Agip v Česku od společnosti ENI. Po dokončení obou transakcí se počet čerpacích stanic skupiny MOL v Česku zvýší na 318. Stane se tak největším konkurentem Benziny, která v Česku provozuje téměř 340 pump.

"Tato akvizice je důležitý krok při dalším posilování naší přítomnosti na českém trhu a naplňování strategického cíle, kterým je pozice předního hráče v regionu střední a východní Evropy," uvedl viceprezident skupiny MOL pro maloobchod Lars Höglund. Prodej vyžaduje splnění určitých administrativních podmínek a schválení příslušnými úřady, uvedla firma.

Nepřímá reakce na sankce

Síť čerpacích stanic Lukoilu pokrývá celé území republiky. Vedle transakce na českém trhu Lukoil rovněž informoval, že prodá 75 čerpacích stanic v Maďarsku a 19 na Slovensku maďarské firmě Norm Benzinkút.

Už minulý týden Lukoil oznámil, že prodá 240 svých čerpacích stanic a šest skladů pohonných hmot na Ukrajině rakouské firmě AMIC Energy Management. Generální ředitel podniku Vagit Alekperov také v minulém týdnu uvedl, že Lukoil zvažuje prodej některých dalších aktiv ve východní Evropě, aby se mohl soustředit na ruské projekty. Lukoil sice není přímým terčem západních sankcí vůči Rusku, avšak podle Alekperova musí kvůli těmto sankcím přehodnotit své plány.

"Zkoumáme různé možnosti. To, že náš přístup k financím bude omezený, samozřejmě povede ke škrtům v nákladech a v investičních programech," citovala agentura Reuters Alekperova. Lukoil letos hodlal původně investovat 20 miliard dolarů (přes 400 miliard korun).

Skupina MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní síť víc než 1700 čerpacích stanic v 11 zemích napříč střední a jihovýchodní Evropou. Celkem působí ve více než 40 zemích a zaměstnává téměř 29 000 lidí po celém světě. Skupina rovněž provozuje čtyři rafinerie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku.

 

Právě se děje

Další zprávy