Podepsáno. Čerpací stanice Agip převezme maďarský MOL

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
7. 5. 2014 11:46
Součástí obchodu má být také koupě podílu skupiny ENI v České rafinérské, přednostní právo má ale Unipetrol.
maďarský ropný a plynárenský koncern MOL
maďarský ropný a plynárenský koncern MOL | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL převezme od italské skupiny ENI síť čerpacích stanic Agip v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Dohodu o koupi podepsaly obě firmy ve středu.

Součástí obchodu má být také koupě 32,4procentního podílu skupiny ENI v České rafinérské. Přednostní právo na podíl má ale její majoritní vlastník Unipetrol.

Konkurent Benziny

Pod koncern MOL tak bude v Česku nově spadat 125 čerpacích stanic Agip. S dosavadními 24 benzinovými pumpami Slovnaft a 125 stanicemi Pap Oil by měl MOL získat na tuzemském trhu desetinový podíl. Stane se tak největším konkurentem Benziny, která v Česku provozuje téměř 340 pump.

“Průměrný prodej paliv na získaných čerpacích stanicích patří mezi tři nejvyšší v rámci mezinárodních společností působících v České republice. Kromě toho se Skupina MOL stává druhým největším hráčem z pohledu velikosti sítě čerpacích stanic na českém trhu,” říká k akvizici Lars Höglund, senior viceprezident skupiny MOL pro oblast maloobchodu.

Finanční výši akvizice nechtěl ani jeden z aktérů obchodu sdělit. Jak ale na konci března uvedly Hospodářské noviny, MOL za pumpy Agipu nebude v Česku patrně platit hotově.

Součástí smlouvy je totiž výměna českých čerpacích stanic za italskou rafinerii Mantova, kterou Maďaři vlastní a již chtějí už od loňského roku zavřít z důvodu „nepříznivého ekonomického prostředí“. MOL má také společnosti ENI údajně přenechat část svých italských benzinových stanic, uvedl deník.

I na Slovensku a v Rumunsku

Součástí akvizice je i koupě čerpacích stanic na Slovensku a v Rumunsku.

„Na Slovensku se maloobchodní síť rozšíří na 253 čerpacích stanic. Koupě 41 čerpacích stanic Agip dále zvýší průměrný prodej paliv Slovnaftu na čerpací stanici a přispěje ke zlepšení vnímání společnosti z pohledu zákazníků,“ uvádí dále Höglund.

V Rumunsku pak MOL převezme 42 čerpacích stanic Agip. Celkem tak bude na tamním trhu provozovat 189 benzinek.

Celou akvizici musí ještě schválit příslušné antimonopolní úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy