Luxusní funkcionalistické vily v Cholupicích u Prahy jsou na prodej. Zaujaly i americká média

Adam Váchal Adam Váchal
9. 2. 2017 20:30
Prodej dvou architektonicky ceněných vil jižně od Prahy zaujal americká média. Jsou na prodej za necelých 50 milionů korun. V ceně je mimo jiné i jezírko se sedmdesáti koi kapry nebo rozsáhlý zahradní domek. Oba domy jsou vybaveny nejmodernější technologií.
Foto: Svoboda & Williams

Praha, New York – Nestává se příliš často, aby se Češi dostali na stránky amerického deníku New York Times. Tento týden se to povedlo: Novináře zaujalo, že se v Cholupicích u Prahy prodávají dvě architektonicky významné nemovitosti.

Konkrétně se jedná o dvě funkcionalistické vily na rozlehlém pozemku o rozloze více než tři tisíce metrů čtverečních, které byly v roce 2009 nominovány na Grand Prix architektů. Cholupice leží jižně od Modřan a Libuše, do centra metropole to je autem teoreticky 25 minut.

Foto: Svoboda & Williams

Oba domy jsou vybaveny nejmodernější technologií. V podstatě celý dům lze ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu, a to z jakéhokoliv místa světa. Mobilem je možné odemykat dveře, vypínat a zapínat spotřebiče, ovládat osvětlení, sledovat záznamy z bezpečnostních kamer či například nastavit zavlažování trávníku na zahradě. Na stěnách v pokoji navíc visí dotykové obrazovky, jejichž pomocí je možné chod domácnosti také ovládat.

Domy také automaticky regulují teplotu, při prudkém svitu vily dokážou stáhnout žaluzie. Součástí celého areálu je například i samostatná meteorologická stanice či domácí kino.

Současný majitel Jan Průcha prodává obě vily dohromady za necelých 50 milionů korun. Větší z domů nabízí plochu více než 500 metrů čtverečních. Jeho součástí jsou tři koupelny, uvnitř se nachází například také wellness zóna. Menší z vil má přibližně 230 metrů čtverečních.

Na pozemku stál původně dům z roku 1871. Ten byl zbourán a na jeho místě vyrostly mezi lety 2006 a 2008 současné budovy, za jejich podobou stojí československý ateliér CS architects.

Cihly z původní budovy byly využity na příčky a zahradní domek (se 110 metry čtverečními – to není o moc méně, než jaká je průměrná plocha rodinných domů v Česku).

Na pozemku se nachází japonské jezírko s biologickou čističkou a zhruba sedmdesátkou koi kaprů. Na jezírko navazuje přelivový bazén o délce osmi a šířce čtyř metrů. Kromě dvou garáží ve vilách areál disponuje dalšími deseti parkovacími místy na dlážděném stání. Součástí areálu je i vinný sklep.

 

Právě se děje

Další zprávy