Limit pro registraci k DPH neklesne, zůstane na milionu

Petr Kučera Petr Kučera
5. 7. 2014 12:28
Se snížením od příštího roku počítala novela, kterou poslanci schválili už v roce 2011. Ministerstvo financí chce ale změnu zrušit, v praxi by se tak nic nezměnilo.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha – Limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty zřejmě od příštího roku neklesne tak, jak předpokládá zákon schválený už v roce 2011.

Ministerstvo financí totiž navrhuje, aby limit od 1. ledna 2015 zůstal na dosavadní úrovni jednoho milionu korun. "Novelu předložíme vládě v první polovině července," potvrdil online deníku Aktuálně.cz Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva.

Se snížením limitu na 750 tisíc korun počítá novela, kterou poslanci schválili už v roce 2011 na návrh tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska. Její účinnost však nakonec odložili až na leden 2015.

Současné ministerstvo financí však chce toto snížení zrušit ještě předtím, než začne platit. V praxi se tedy nic nezmění. Důvodem zrušení je odklad projektu jednotného inkasního místa, prosazovaného právě Kalouskem.

Přenesená daňová povinnost se rozšíří

Od roku 2015 chce ministerstvo financí rozšířit uplatnění mechanismu přenesení daňové povinnosti - mechanismus reverse charge má omezit daňové úniky.

Nově se má toto přenesení vztahovat také například na dodání mobilních telefonů, zařízení s integrovanými obvody, herních konzolí, tabletů a laptopů, dodání obilovin a technických plodin včetně olejnatých semen a cukrové řepy a na dodání surových či polozpracovaných kovů včetně drahých kovů.

Druhá snížená sazba DPH

Už v tomto týdnu schválila vláda návrh na zavedení druhé snížené sazby DPH, a to ve výši 10 procent. Má se od roku 2015 vztahovat na takzvanou nenahraditelnou dětskou výživu, léky a knihy.

Novela také výslovně ruší plán na zavedení jednotné sazby DPH ve výši 17,5 procenta, s níž počítal už dříve schválený Kalouskův návrh.

Nadále zůstávají základní sazba daně ve výši 21 procent a dosavadní snížená sazba ve výši 15 procent, nově se k nim má přidat i desetiprocentní.

 

Právě se děje

Další zprávy