Letní boj o cestující. Nejvíce výhod nabízejí České dráhy

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 7. 2014 14:50
Kromě dvoutýdenních jízdenek nebo slev pro studenty se tuzemští dopravci snaží nalákat cestující i na častější spoje nebo přepravu kol.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Chcete využít letní měsíce k výletům po Česku? Peníze ušetříte hlavně při cestování vlakem. České dráhy a Leo Express nabízejí slevy, kromě toho se železniční dopravci snaží lákat zákazníky na speciální prázdninové spoje.

Státní podnik jako každý rok prodává takzvanou Jízdenku na léto, s nížlze během července a srpna neomezeně cestovat druhou třídou po celé republice. Jízdenka platí vždy na čtrnáct dní - pokud si ji však člověk koupí až ke konci prázdnin, může ji využívat nejpozději do 30. srpna.

Jízdenka na léto Českých drah stojí 1190 korun, držitelé karty ISIC nebo zákaznických In-karet ČD ji seženou za 990 korun. Ve srovnání s loňským rokem se cena nezměnila.

Náhrada pro studenty

Leo Express nabídne v létě levnější cestování pouze studentům, a to o 30 procent. Hodlá jim tak vynahradit, že přes léto neplatí slevy dané zákonem.

Pokud chce student levnější jízdenku, musí předložit průkaz ISIC (případně ISIC Scholar nebo ITIC) a věrnostní kartu Leo Expressu nazvanou s:)mile card. Tu lze bezplatně získat na prodejních místech společnosti.

Další soukromník RegioJet, který je součástí holdingu Student Agency, žádné speciální letní slevy nenabízí. "Myslím si, že bonusů máme v průběhu roku dost a že si u nás zákazníci výhodně vyberou i tak," říká mluvčí podniku Petra Nováková. "Snažíme se být nejvýhodnější na trhu celoročně," dodává majitel firmy Radim Jančura.

Více místa pro kola a prázdninové linky 

Státní dopravce v létě přidává vagóny, do kterých se vejde více jízdních kol, třeba v lokálkách na Šumavě nebo na trati Most – Moldava v Krušných Horách. "Vozy s větší kapacitou přidáme i u vybraných rychlíků, například z Brna na Vysočinu a do jižních Čech nebo z Prahy na západ Čech," dodává mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

České dráhy také posilují jízdy nostalgických spojů, například vlaku vedeného parní lokomotivou Kafemlejnek, kterým se lze 19. a 20. července a 9. a 10. srpna svézt po tzv. Bezdružické lokálce.

Mezi 7. a 21. červencem dráhy vypravují divadelní vlak Lustig s herci. Ti na vybraných nádražích uvádějí hru Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Kromě Prahy a Brna bude představení, které má připomenout oběti holocaustu, k vidění i na nákladovém nádraží Ostrava, ve Frenštátu pod Radhoštěm a v Poděbradech.

 

Právě se děje

Další zprávy