Leo Express vsadil v krizi na enormně levné jízdné. Systém pod náporem vícekrát spadl

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
27. 8. 2020 10:54
Dopravce Leo Express v úterý oznámil snížení ceny části jízdného až na devět korun. Tuto částku zaplatí cestující i při jízdě z Prahy do Ostravy a jde o historicky nejnižší cenu na této trase. Za devět korun však dopravce prodává jen asi pět procent jízdenek v každém spoji. Cena se navíc odvíjí od obsazenosti vlaku. Pod náporem tisíců nakupujících se v úterý opakovaně zhroutil rezervační systém.
Leo Express spustil prodej vnitrostátních jízdenek, část z nich je za devět korun.
Leo Express spustil prodej vnitrostátních jízdenek, část z nich je za devět korun. | Foto: Leo Express

Jízdenky v ceně od devíti korun jsou v prodeji až do půlky prosince ve třídě Economy, tedy do konce letošního jízdního řádu na všech vnitrostátních komerčních vlakových spojích Leo Express. Cena platí při nákupu ve všech tarifech, tedy i pro studenty a seniory. Nabídka je však omezená a za tuto cenu prodává pouze asi pět procent jízdenek v každém spoji.

"Cestující se tak za tuto částku mohou dostat z Prahy do Ostravy, z Olomouce do Ústí nad Orlicí nebo třeba z Kolína do Starého Města u Uherského Hradiště. Jednoduše si stačí jízdenky zakoupit s předstihem a dříve, než se vlaky zaplní, a tak ušetřit. Za devět korun lze najít jízdenky v rezervačním systému více než 30 dnů před odjezdem, tedy už v říjnu," uvedl mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Kvůli velkému zájmu o levné jízdné zaznamenal Leo Express problémy s rezervačním systémem. "Pod náporem tisíců nakupujících se v úterý již třikrát zhroutil server, i když byl před spuštěním prodeje posílen," uvedl v úterý odpoledne Sedlařík.

Leo Express má od začátku provozu takzvané dynamické jízdné, kdy se cena mění podle toho, jak je spoj vyprodán. 

Na cenu jízdenky má vliv také obsazenost vlaku. Nejvíce jízdenek za nízké ceny od devíti korun tak zákazníci uloví v úterý, středu a sobotu, kdy jezdí méně zákazníků. Cena jízdenky je z velké části závislá na počtu volných sedaček na vlaku. Obecně tedy platí, že čím méně jízdenek je k dispozici ke koupi, tím se zvyšuje jejich cena. Ty nejlevnější jízdenky najdou zákazníci podle Sedlaříka v rezervačním systému více než 30 dní před odjezdem. 

Podle serveru Zdopravy.cz je dynamické jízdné poměrně oblíbený marketingový krok, který je rozšířený zejména u nízkonákladových leteckých společností. Zkrachovalé SkyEurope dokonce cestujícím za let v rámci jedné akce doplácely. V případě Leo Expressu dynamické jízdné znamená prodeje jízdenek na stejné trase i za tisícikorunu. Devět korun je však historicky nejnižší cena za jízdenku na vlak z Prahy do Ostravy.

Leo Express bojuje stejně jako řada dalších dopravců s finančními ztrátami způsobenými opatřeními proti koronaviru. Společnost v minulosti připustila, že eviduje ztráty ve stamilionech korun.

Video: Leo Express představuje soupravu Sirius od CRRC

Leo Express predstavuje soupravu Sirius od CRRC. | Video: Leo Express
 

Právě se děje

Další zprávy