Miliardáři kupují dvojku českých e-shopů Mall.cz a srovnávač Heureka. Za 5,4 miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 10. 2015 12:18
Obchod za 5,4 miliardy korun financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Novým majitelem Mall.cz a Heureka.cz se stane investiční skupina Rockaway Jakuba Havrlanta. Jde o jednu z největších transakcí v maloobchodu v posledních letech.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha - Investiční skupina Rockaway kupuje za víc než 200 milionů eur (5,4 miliardy korun) druhý největší e-shop v Česku Mall.cz a srovnávač cen Heureka.cz.

Obchod financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Jde o jednu z největších transakcí v maloobchodu v posledních letech. Akvizici bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Oznámila to mluvčí Rockaway Michaela Papežová.

Rockaway Capital se dohodla na uzavření smlouvy o převodu stoprocentního podílu ve společnosti Netretail Holding, která provozuje internetové obchody Mall, a ve společnosti Naspers OCS Czech Republic provozující online srovnávač Heureka.cz.

"Mall i Heureka jsou úspěšné společnosti, které skvěle rozvinou naše stávající aktivity na poli e-commerce. Máme díky tomu před sebou příležitost, jak během velmi krátké doby atakovat obrat jednu miliardu eur a obsadit pozici e-commerce lídra v regionu střední Evropy," uvedl ředitel Rockaway Jakub Havrlant.

"Internetové obchodování je stále ještě v začátcích a toto je pro nás důležitý milník v pokračování cesty, kterou jsme začali před 15 lety," dodal šéf Netretail Holding Ondřej Fryc.

Hlavně oddělit od srovnávače

Dopad transakce na trh e-commerce bude podle obchodního ředitele společnosti Netdirect Marka Kršky záviset především na tom, jak se skupina Rockaway popasuje se dvěma úkoly, které před ní stojí.

"Zaprvé musí jednoznačně oddělit fungování Mall.cz a srovnávače Heureka.cz. Jejich provázání by totiž mohlo být rizikové nejen pro ostatní hráče na trhu, ale i pro ně samotné," řekl Krška. Zadruhé se podle něj musí pokusit dostat Mall.cz i další dříve koupené projekty do přiměřeného zisku, což se předchozím vlastníkům nepovedlo. Mall.cz vykázal ve finančním roce 2013/2014 zisk 9,5 milionu korun.

Výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška se domnívá, že v krátkodobém horizontu transakce výrazné změny na trhu e-shopů nepřinese. "Z dlouhodobého hlediska bude záležet na strategii, kterou budou noví majitelé aplikovat, ale to ukáže až čas," dodal.

Vlastní už CZC.cz

Skupina Rockaway letos prostřednictvím E-commerce Holdingu koupila podíl v internetovém obchodu s elektronikou CZC.cz, transakci nyní posuzuje antimonopolní úřad. Loni převzal holding e-shopy Vivantis. Obrat E-commerce Holding by měl letos dosáhnout čtyř miliard korun.

Internetový obchod Mall.cz dosud vlastnil Netretail Holding patřící do celosvětové skupiny Naspers. Netretail Holding vykázal ve finančním roce 2013/2014 obrat osm miliard korun. Zahraniční pobočky v Polsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku se na tržbách společnosti podílejí téměř z poloviny. Největší český internetový prodejce Alza.cz měl loni obrat 11,5 miliardy korun bez DPH.

Společnost Rockaway Capital vedle investic v oblasti internetu také podporuje začínající technologické firmy. Působí v Praze, americkém San Francisku a brazilském Sao Paulu. Jediným akcionářem firmy je Jakub Havrlant.

Křetínský s Tkáčem a investiční skupinou J&T vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) zahrnující čtyři desítky podniků z ČR, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Křetínský s Tkáčem také mají mediální firmu Czech News Center, která vydává nejčtenější deník Blesk, deníky Aha! a Sport či časopis Reflex.

Skupina PPF investuje do bankovnictví a finančních služeb, telekomunikací, biotechnologie, nemovitosti, maloobchodních služeb, pojišťovnictví a zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. Ke konci loňska vlastnila aktiva za 21,9 miliardy eur (asi 594 miliard korun). PPF se nedávno dohodla s EPH na společném postupu při koupi německých uhelných dolů a elektráren švédské společnosti Vattenfall.

 

Právě se děje

Další zprávy