Kellner, Babiš, ale kdo dál? Nové žebříčky nejbohatších Čechů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 9. 2015 10:15
Petr Kellner zůstává nejbohatším Čechem podle časopisu Forbes i podle časopisu Euro. Na druhém místě je shodně Andrej Babiš. Trojkou podle Forbesu je Radovan Vítek, podle Eura Pavel Tykač. Odlišuje se i výše jmění, které oba magazíny odhadly.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Nejbohatším Čechem podle časopisu Forbes zůstává vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner s 220 miliardami korun. Vyplývá z nového vydání žebříčku tuzemských miliardářů

Na druhém místě je majitel společnosti Agrofert a ministr financí Andrej Babiš, jehož jmění Forbes odhaduje na 64 miliard korun. Třetím nejbohatším Čechem je vlastník realitní a investiční skupiny CPI Radovan Vítek s 47 miliardami korun.

Nejbohatší Češi podle Forbesu:

Jméno Výše jmění
1. Petr Kellner 220 mld. Kč
2. Andrej Babiš 64 mld. Kč
3. Radovan Vítek 47 mld. Kč
4. Karel Komárek 41 mld. Kč
5. Pavel Tykač 31 mld. Kč
6. Zdeněk Bakala 22 mld. Kč
7. Marek Dospiva 17 mld. Kč
8. Tomáš Chrenek 13,5 mld. Kč
9. Daniel Křetínský 13,2 mld. Kč
10. David Beran 12,9 mld. Kč

Hodnota majetku osmi z deseti nejbohatších Čechů meziročně vzrostla, uvádí Forbes. U Karla Komárka se nezměnila, u Zdeňka Bakaly klesla.

Do žebříčku padesáti nejbohatších Čechů se dostalo deset nováčků - nejvýše Tomáš Krsek, spolumajitel společnosti Škoda Transportation. Jeho jmění spočítal Forbes na 7,8 miliardy korun.

Euro: Trojkou je Tykač, ne Vítek

Nový žebříček nejbohatších Čechů zveřejnil také týdeník Euro. První a druhé místo je shodné s Forbesem, na třetí místo ale zařadil majitele společnosti Czech Coal Pavla Tykače. Odlišuje se i výše jmění, kterou oba magazíny odhadly.

Nejbohatší Češi podle Eura:

Jméno Výše jmění
1. Petr Kellner 123-150 mld. Kč
2. Andrej Babiš 95-110 mld. Kč
3. Pavel Tykač 30,6-35,8 mld. Kč
4. Radovan Vítek 27,0-34,5 mld. Kč
5. Tomáš Chrenek 17,8-23,5 mld. Kč

Kellner drží podle Eura 123 až 150 miliard korun, Babiš pak 95 až 110 miliard korun. "Kellner doplácí na svou angažovanost v rozvíjejících se zemích a zejména v Rusku, které zažívá tvrdou recesi. Právě ruský splátkový kolos Home Credit and finance Bank patří mezi největší investice skupiny PPF," vysvětlilo Euro meziroční pokles majetku nejbohatšího Čecha. Podle Forbesu ale nad ruským propadem Home Creditu převážila rostoucí cena akcií telekomunikačních firem O2 a Cetin v Česku.

Proti minulému roku si podle Eura pohoršili také Babiš a Tykač. Naopak nejvíce si polepšil Daniel Křetínský, který podle odhadů týdeníku zhodnotil majetek o více než 250 procent a přiblížil se desítce nejbohatších.

Majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků podle Eura dosáhl 918 miliard korun, což proti předchozímu roku představuje navýšení o téměř 66 miliard korun, tedy o zhruba osm procent. V žebříčku se proti minulému roku objevilo jedenáct nových miliardářů.

 

Právě se děje

Další zprávy