Konec dohadů o desítky miliard pro solárníky. Brusel schválil podporu obnovitelných zdrojů energie

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 28. 11. 2016 13:55
Celá věc se řeší na poslední chvíli. Podpora, která se týká všech obnovitelných zdrojů postavených v letech 2006 až 2012, musela být schválena do konce listopadu. Nevyplacení dotací mohlo mít katastrofální důsledky. Problémy by měli všichni ti, kdo vyrábí energii z obnovitelných zdrojů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: CZEHPO

Brusel/Praha - Na tuhle zprávu čekaly desítky tisíc majitelů slunečních a větrných elektráren v napětí téměř rok. Evropská komise schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Takzvanou notifikaci získaly zdroje spuštěné v období let 2006 až 2012. Komise své rozhodnutí zveřejnila dnes.

Podle dřívějšího vyjádření českého ministerstva průmyslu a obchodu budou mít provozovatelé těchto zdrojů příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun. Jde o převážnou většinu ze zdrojů, které dosud notifikaci neměly. Souhlasem komise podmiňoval výplatu peněz český Energetický regulační úřad (ERÚ).

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) očekává, že ERÚ rozhodnutí Evropské komise neprodleně zohlední a uvede podporu pro schválené obnovitelné zdroje v cenových rozhodnutích. Mluvčí ERÚ Michal Kebort řekl, že předsedkyně úřadu Alena Vitásková se k záležitosti vyjádří na úterní tiskové konferenci, kdy ERÚ zveřejní výši takzvaných regulovaných cen elektřiny a plynu pro rok 2017.

Ministerstvo průmyslu už minulý týden uvedlo, že notifikace není ještě vyřešená u zařízení na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Resort sdělil, že objem zdrojů, které notifikaci zatím nedostanou, je na úrovni dvou až tří miliard korun.

Dodal, že podle informací z Evropské komise bude i rozhodnutí o podpoře těchto zdrojů uzavřeno letos. Provozovatelé podporovaných zdrojů v Česku by na základě toho měli příští rok celkem získat kolem 40 miliard korun.

Kvůli chybějícímu souhlasu Evropské komise odmítal ERÚ podporu řadu měsíců vypsat už loni. Podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku. Výplatu umožnil během nepřítomnosti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala z funkce. Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně.

Podporu podporovaným zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy