Kartel mobilních operátorů? Antimonopolní úřad otáčí, začne se zajímat o vysoké ceny

Jan Úšela Jakub Zelenka Jan Úšela, Jakub Zelenka
Aktualizováno 13. 3. 2017 13:00
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prověří trh mobilních operátorů v Česku. Chce zjistit, zda na trhu neexistuje kartel nebo někdo nezneužívá svou dominanci. Až dosud se antimonopolní úřad podobné aktivitě vyhýbal.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) překvapivě oznámil, že začne šetřit, zda mobilní operátoři nekoordinují své ceny a nezneužívají dominantního postavení na trhu. Přestože úřad neuvádí žádné podrobnosti, kontroly se zřejmě zaměří na trojici velkých klasických operátorů, tedy T-Mobile, Vodafone a O2, kteří už tři roky shodně nabízejí své nejběžnější tarify za 749 korun měsíčně.

Antimonopolní úřad tedy nepočká na výsledky podobného šetření Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jenž právě probíhá. ČTÚ přesto nynější aktivity dalšího z klíčových regulátorů mobilního trhu vítá. "Jsme připraveni poskytnout plnou součinnost a poskytnout kolegům všechna potřebná data a přispět i konzultací. Sami pokračujeme ve vlastním vyhodnocování," říká mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Až dosud se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže šetření operátorů vyhýbal. "Z našeho pohledu jsou ceny na mobilním trhu férové. Abychom mohli zahájit vlastní řízení s firmami, musíme mít alespoň nějaký důkaz. A ten nemáme," vysvětloval v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny předseda úřadu Petr Rafaj. Zda jeho lidé už mají důkaz ukazující na kartel, zatím neobjasnil.

Rafaj dříve uvedl, že přílišná pozornost politiků a médií, kteří se nyní vysokými cenami na trhu zabývají, možnému vyšetřování škodí. "Jakmile se podezřívané firmy dozvědí o chystané kontrole z antimonopolního úřadu, do hodiny spálí všechny počítače. Proto musíme postupovat tiše a provádět kontroly neočekávaně," uvedl Rafaj.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je dlouhodobě kritizován, že případy velkých korporací šetří dlouho. Třeba kauza společností O2 a Vodafone, které měly propojením svých sítí omezit konkurenční T-Mobile, se táhne už od roku 2003. A až letos v lednu úřad uložil oběma firmám dvě zatím nepravomocné stomilionové pokuty.

Ani nynější šetření by nemělo mít rychlý výsledek. "Jeho délka bude záviset na objemu důkazů. Tady nikdo nedokáže říct lhůtu. Budou to složitá řízení," míní Rafaj.

Ten se v lednu sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem, aby se spolu o situaci na českém mobilním trhu poradili. ČTÚ tehdy dostal za úkol zjistit, zda na trhu nepůsobí dominantní operátoři, kteří by menší konkurenty omezovali. ÚOHS pak měl následně celou věc šetřit pro možné podezření z kartelu.

Kvůli cenám mobilních dat skončil v únoru v čele ministerstva průmyslu Jan Mládek (ČSSD), kterému premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyčítal mimo jiné špatnou komunikaci kolem tohoto tématu. Premiér nyní resort dočasně vede sám.

Vláda minulý týden schválila novelu telekomunikačního zákona, která má podle Sobotky vytvořit tlak na pokles cen mobilních dat. Operátoři však tvrdí, že novela ceny pro zákazníky nesníží.

Mobilní operátor O2 se k nyní oznámenému šetření ÚOHS odmítl vyjádřit. T-Mobile odkázal na Asociaci provozovatelů mobilních sítí, která sdružuje hlavně tři velké operátory.

"Věřím, že krok ÚOHS přispěje k uklidnění situace a ve svém důsledku povede k nastartovaní odborné debaty na téma technologická budoucnost ČR," říká výkonný ředitel asociace Jiří Grund.

"Doufáme, že šetření vezme v potaz také bezprecedentní sdílení sítí našich konkurentů. Pokud budeme vyzváni, budeme s ÚOHS spolupracovat," uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová, která tak naznačila, že kontroloři zatím operátora ještě nenavštívili.

 

Právě se děje

Další zprávy