Kanceláře Googlu prohledala francouzská policie, prověřuje možné daňové podvody

ČTK ČTK
24. 5. 2016 16:05
Dnešní razie začala podle médií už v pět hodin ráno. Podle francouzského listu Le Parisien se akce zúčastnilo zhruba 100 vyšetřovatelů. Vyšetřování má prověřit, zda společnost Google Ireland ve Francii plní své daňové povinnosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzská policie dnes v rámci vyšetřování daňových podvodů a praní špinavých peněz provedla razii v pařížských kancelářích americké internetové společnosti Google. Informovala o tom tamní média a později potvrdila prokuratura.

Vyšetřování má prověřit, zda společnost Google Ireland ve Francii plní své daňové povinnosti. Google má své evropské ústředí v Irsku.

Mluvčí Googlu agentuře Reuters v reakci na razii sdělil, že podnik francouzské zákony dodržuje a že s tamními úřady spolupracuje. Zdroj z ministerstva financí již v únoru řekl, že Francie po Googlu žádá doplatit na daních 1,6 miliardy eur (43,2 miliardy korun).

Dnešní razie začala podle médií už v pět hodin ráno. Podle francouzského listu Le Parisien se akce zúčastnilo zhruba 100 vyšetřovatelů.

Google má kvůli daním potíže i v dalších evropských zemích. V lednu se například dohodl s britskou vládou, že doplatí na daních 130 milionů liber (4,6 miliardy Kč). Předcházela tomu kontrola účetnictví, kterou v Googlu provedly britské daňové orgány.

Francie, Británie i další státy si už delší dobu stěžují na daňové praktiky velkých internetových firem, zejména pak na to, že tyto podniky přesouvají zisky do zemí s nižší daňovou zátěží.

 

Právě se děje

Další zprávy