Porušili odboráři zákon? Jihomoravský kraj nechá prošetřit stávku řidičů

ČTK ČTK
5. 4. 2017 11:55
Odbory se podle kraje při vyhlášení stávky vyhýbají postupu podle zákona o kolektivním vyjednávání. Odborový svaz dopravy podle kraje odůvodnil stávku problémy s vyplácením mezd řidičů podle vládního nařízení, avšak z oznámení odborových organizací dopravcům prý vyplývá, že stávka nemíří proti zaměstnavateli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Jihomoravský kraj nechá prošetřit zákonnost čtvrteční stávky řidičů autobusů u krajského státního zastupitelství. Odbory se podle kraje při jejím vyhlášení vyhýbají postupu podle zákona o kolektivním vyjednávání, uvedl v tiskové zprávě hejtman Bohumil Šimek (ANO). Šimek si stěžuje, že Odborový svaz dopravy (OSD) odůvodnil stávku problémy s vyplácením mezd řidičů podle vládního nařízení, avšak z oznámení odborových organizací dopravcům prý vyplývá, že stávka nemíří proti zaměstnavateli.

Zástupce jihomoravských odborářů Libor Weinstein informaci zatím neobdržel. Předpokládá, že podnět bude mířit proti celostátnímu OSD. Uvedl však, že v některých firmách má řidiče od stávky odradit vyhrožování či zastrašování.

"Nejdrsnější situace je ve firmě Znojemská dopravní společnost Psota. Někteří zaměstnavatelé vyhrožují, že zaměstnanci budou platit škody, které stávkou vzniknou, což je nesmysl. I kdyby stávka nezákonná byla, vymáhají se škody po odborových organizacích. Zaměstnavatelé řidičům vyhrožují, že dostanou horší služby, že nedostanou prémie. Oceňuju každého, kdo do stávky jde. Kdo nezažil ten obrovský tlak, tak vůbec neví, o co jde," řekl Weinstein. Stávkující zaměstnanec navíc nebere v den stávky plat a má pouze ze zákona omluvené neplacené volno.

Informace o množství stávkujících řidičů se od úterý stále mírně mění a informace Kordis JMK jako organizátora dopravy se rozcházejí s informacemi odborářů. Podle Kordisu mají vyjet všechny spoje na Znojemsku zajišťované dominantním dopravcem ZDS Psota, přestože ještě v úterý se předpokládalo, že ne. "Podle mých informací tam půjde do stávky zhruba 60 procent řidičů," řekl Weinstein.

Změnila se také situace u dopravce Adosa. Jeho linky neměly vyjet vůbec, avšak nyní Kordis uvádí, že na Znojemsku a Židlochovicku spoje vyjedou a částečně vyjedou i v okolí Rosic u Brna a Zastávky. Nadále se nepočítá s tím, že pojedou spoje dopravců Bors Břeclav, Vydos Bus, ČAD Blansko, Břežanská dopravní společnost, ČSAD Kyjov Bus a Tourbus. Seznam linek s jízdními řády pro čtvrtek najdou lidé na webu Kordisu. České dráhy zajistí také posílení velké části vlaků v ranní i odpolední špičce.

 

Právě se děje

Další zprávy