Jaké máte příjmy? Statistici se zeptají tisíců domácností

ČTK ČTK
17. 2. 2015 12:58
Český statistický úřad bude zjišťovat, jaká je životní úroveň Čechů. Šetření bude probíhat od 21. února do poloviny května.
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) bude od 21. února do poloviny května ve všech krajích zjišťovat příjmy a životní podmínky českých domácností. Do šetření se zapojí téměř 10 tisíc domácností, z toho u zhruba čtyř tisíc náhodně vybraných bytů letos statistici zazvoní poprvé.

Šetření se uskuteční formou osobního rozhovoru. Odborně proškolení zaměstnanci ČSÚ se při návštěvě domácnosti prokážou průkazem tazatele nebo zaměstnance ČSÚ, na požádání i občanským průkazem.

Lidé si mohou tyto údaje ověřit na každé krajské správě statistického úřadu, informaci o akci dostali také starostové měst a obcí i všechna policejní ředitelství.

Bez obav. Vše bude anonymní

ČSÚ zdůraznil, že ve všech fázích šetření důsledně dbá na ochranu zjištěných osobních údajů. "Zjišťování probíhá zcela anonymně a z výstupů není možné identifikovat konkrétní domácnost či osobu. Originály vyplněných dotazníků budou po zpracování skartovány. Všichni zúčastnění pracovníci ČSÚ jsou ze zákona vázáni mlčenlivostí," uvedl vedoucí oddělení sociálních šetření ČSÚ Jiří Vopravil.

Více než polovina z oslovených domácností už s ČSÚ spolupracovala v minulosti, pro zhruba čtyři tisíce domácností to bude první zkušenost. Do šetření budou zahrnuty všechny osoby, které mají ve vybraném bytě obvyklé bydliště.

ČSÚ si podle svého vyjádření váží všech občanů, kteří se šetření zúčastní. "Poskytnutím pravdivých údajů tak přispějí k získání objektivního pohledu na životní podmínky českých domácností," dodal Vopravil.

Výsledky průzkumu slouží k výpočtu ukazatelů peněžní a materiální chudoby, využívají se například při přípravě nástrojů sociální politiky státu nebo pro hodnocení jejího dopadu na životní úroveň občanů. Šetření mapující příjmy a životní podmínky domácností organizuje ČSÚ pravidelně, koná se i v dalších 32 evropských zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy