Ekonomika
29. 8. 2020 14:52
Domácí konzervace ovoce a zeleniny má v českých domácnostech dlouholetou tradici a je neodmyslitelně spojena se zavařovacími sklenicemi. Do nich se zavařeniny ukládaly již v 17. století, zásadní byl nicméně vynález gumového těsnění před 140 lety. Podívejte se, jak Češi zavařovali v minulosti a jak nyní.
Sklenice s drážkou - rýhovky
- Postupné zdokonalování těsnicích vlastností konzervových skel vedlo ve druhé polovině 30. let k vývoji nového typu konzervového skla s profilovanými okraji, ke kterým lépe přiléhaly pryžové těsnicí kroužky.
Po sterilaci víčko přilnulo na sklenici pouhým podtlakem. Pouze po dobu sterilace se používaly pomocné prostředky pro uchycení víčka - kovová pera nebo plechová šroubovací víčka.
Výhodou bylo také různorodé využití, neboť se tak mohlo zavařovat i v troubě. Sklenice s drážkou se nazývaly rýhovky a byly v Česku nejpoužívanější až do 60. let 20. století.