Volání a data na dovolené stále omezuje řada výjimek, háčků a pastí. Na co dát pozor?

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 13. 7. 2019 10:19
Využívání mobilů v cizině je letos pro Čechy o něco výhodnější než loni. Nově mají klienti operátorů T-Mobile a Vodafone možnost využít na cestách balíčky s neomezenými daty. Tuzemští operátoři také zlevnili volání do zahraničí. Jak už to však bývá, ve všem se skrývá háček. Na některé jejich fígle, které mohou přijít důvěřivého zákazníka pěkně draho, je tak stále třeba dávat pozor.
Foto: iStock

Na datech se dá i ušetřit

Sledování i kratších internetových videí vás může mimo EU vyjít na stovky až tisíce korun. O2 a T-Mobile proto uvádějí, že svým zákazníkům po překročení hranic osmadvacítky mobilní data preventivně vypínají, aby pak kvůli své nepozornosti nemuseli platit horentní sumy. Vodafone po utracení 200 korun za roaming posílá klientům SMS upozornění.

I přes taková opatření se ale vyplatí místo běžného roamingu raději využívat speciální datové balíčky určené ke spotřebě v zahraničí. T-Mobile loni takové tarify zlevnil o desítky procent, meziročně jejich cena klesla také u O2. Roamingová data od Vodafonu naopak zůstávají i v tomto nejdražší na trhu. 

Vybrané balíčky datového roamingu:

Operátor

Objem balíčku

Cena balíčku na den

Cena za 1 MB

T-Mobile

100 MB

6,6 / 46,6 koruny* 

2 / 14 koruny*

O2

150 MB

11,6 koruny

2,3 koruny

Vodafone

100 MB**

199 korun

1,9 koruny

*Nižší sazba platí pro Zónu 2 (Evropa mimo EU a vybrané země). Vyšší pro zbytek světa. 

**Data se čerpávají z domácího tarifu. Při navýšení o dalších 100 MB se platí 149 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy