Hypotéky dál pomalu zdražují, průměrná sazba se odpoutala od dvou procent

Olga Skalková Olga Skalková
Aktualizováno 22. 11. 2017 0:18
Průměrná úroková sazba nových hypoték stoupla v říjnu na 2,1 procenta ze zářijových 2,04 procenta. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Postupný růst úrokových sazeb se očekává i v následujících měsících. Banky již v listopadu oznámily mírné zdražení hypoték poté, co centrální banka letos už podruhé zvýšila své úrokové sazby, aby tím zbrzdila růst tuzemské ekonomiky.
Vývoj průměrné úrokové sazby nově sjednaných hypoték.
Vývoj průměrné úrokové sazby nově sjednaných hypoték. | Foto: Fincentrum Hypoindex

Praha - Vývoj hypotečního trhu i podle statistik ukazuje, že úrokové sazby míří vzhůru a období hypoték pod dvě procenta je definitivně pryč. Průměrná úroková sazba nových hypoték v Česku v říjnu vzrostla na 2,1 procenta ze zářijových 2,04 procenta a je tak nejvýš od podzimu 2015. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Ještě důležitější ale je, že jde o největší meziměsíční zdražení posledního roku a že bude pokračovat. Centrální banka začátkem listopadu už podruhé zvedla svou dvoutýdenní repo sazbu, kterou ovlivňuje cenu peněz v ekonomice a od které se odvíjí i výše sazeb na úvěrech pro podniky i domácnosti. Nyní je na úrovni 0,5 procenta poté, co ji centrální banka v srpnu zvýšila poprvé od dob finanční krize.

A zatímco srpnové zvýšení sazby ČNB banky do úroků hypotečních úvěrů celé nepromítly, na další listopadové zvýšení rychle zareagovala většina hráčů hypotečního trhu a minimální sazby zdražily od 0,1 do 0,3 procentního bodu. Získat sazbu pod dvě procenta tak jako to bylo běžné poslední dva roky už proto není pravděpodobné.

"Průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu nadále potvrzují, že si banky jako reakci na zvyšování základních sazeb ČNB zvolily pomalé promítání utahování měnové politiky do hypotečních úvěrů. Každé další zvýšení sazeb ČNB však přinese vyšší reakci bank, a pokud bude mít ČNB repo sazbu do 2 let na úrovni okolo 3 procent, které nedávno zmínil guvernér ČNB, čekaly by nás v té době i u hypotečních úvěrů sazby, na které jsme byli zvyklí před 10 lety," komentuje nejnovější svývoj Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Právě v říjnu 2007 byla průměrná sazba 5,24 procenta. Na pět procent se hypotéky držely do poloviny roku 2010 a od té doby zlevňovaly. Nejnižší průměrné sazby byly loni v listopadu a v prosinci, kdy klesly na 1,77 procenta.

Většina analytiků očekává, že další zvýšení sazby ČNB přijde v únoru, ale vyloučeno to není ani na nejbližším prosincovém zasedání bankovní rady.

Zájem o hypotéky je i nyní stále velmi silný, i když statistika ukazuje, že od dubna meziročně klesá počet hypoték a od července objem sjednávaných úvěrů. Během října lidé v bankách podepsali 8667 hypotečních smluv, což je o 817 méně než ve stejné měsíci loni.

Objem nově poskytnutých hypoték v říjnu byl 17,94 miliard korun. V meziročním srovnání je to o 845 milionů méně. I tak je prvních deset měsíců podle celkového objemu sjednaných hypoték stále rekordních. Od ledna do října banky lidem na hypotékách rozpůjčovaly přes 186 miliard korun. Ve stejném období loni to bylo necelých 179 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy