Firma zakáže kouření během pracovní doby, přispěje na léčbu

David Kořínek
23. 8. 2015 20:00
Od 1. září bude celý ostravský podnik ArcelorMittal kompletně nekuřácký. Zaměstnancům, kteří chtějí přestat kouřit, společnost už takřka rok hradí odvykací léčbu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – Už jen pár dnů si mohou zaměstnanci ostravské společnosti ArcelorMittal během pracovní doby zapálit cigaretu. Od 1. září začne v celé firmě platit zákaz kouření - kdo ho poruší, riskuje výpověď. Zaměstnancům, kteří chtějí přestat kouřit, už firma téměř rok hradí odvykací léčbu.

Z více než šesti tisíc zaměstnanců závodu jich kouří zhruba třetina, tedy podobná část jako v celé české populaci. Od zákazu si firma slibuje zlepšení zdraví zaměstnanců. Během roční kampaně se proto v ArcelorMittal Ostrava zaměřili spíše na prezentaci výhod nekouření než na ukazování rizik.

„Od roku 2011 platí v podniku zákaz kouření mimo vyhrazená místa, kterých je v areálu podniku zhruba tři sta. K 1. září 2015 všechna tato místa zrušíme. Zákaz se bude vztahovat na všechny osoby vstupující do areálu podniku,“ říká mluvčí ArcelorMittal Barbora Černá Dvořáková.

Zákaz se vztahuje i na elektronické cigarety. Zaměstnanci, kteří se nikotinu nechtějí nebo nedokážou vzdát, si mohou nosit do práce nikotinové přípravky tlumící abstinenční příznaky.

Zaplatí odvykací léčbu

Podle dostupných informací jde právě ArcelorMittal z největších firem v boji s kouřením v Česku zatím nejdále. Jeho dceřiné společnosti ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a ArcelorMittal Tubular Products Karviná již nekuřácký režim mají zavedený. Celkově se tak zákaz kouření dotkne zhruba 7500 zaměstnanců.

Z velkých firem oslovených online deníkem Aktuálně.cz je jedinou, která zaměstnancům přímo hradí odvykací léčbu. Ta vyjde na více než osm tisíc korun. „Odvykací kúru dosud absolvovalo na sto zaměstnanců, včetně manažerů a zástupců odborů, ale řada zaměstnanců přestala kouřit sama. Možnost absolvovat kúru zdarma dostali také vybraní agenturní zaměstnanci,“ pokračovala Černá Dvořáková.

Pokud se zaměstnanec do odvykacího programu přihlásí, musí si z léčby zaplatit 2500 korun. Za to získá celou řadu lékařských vyšetření a několik balení přípravku, který tlumí abstinenční příznaky nikotinu. Pokud po roce spirometrické vyšetření ukáže, že zaměstnanec skutečně přestal kouřit, doplatí mu firma odvykací kúru celou. Možnost zatím platí do září. "Uvažujeme o tom, že ji prodloužíme," říká mluvčí.

Spoluúčast firmy při boji s kouřením zaměstnancům nabízí například Škoda Auto. S odvykáním zaměstnancům v rámci programu Nový dech pomáhá i operátor T-Mobile. Další velké firmy se proti kouření u zaměstnanců snaží bojovat především osvětou.

Závislost je nemoc

„Motivujeme zaměstnance firmy ke zdravému životnímu stylu obecně, například pořádáním přednášek o zdravé výživě a prevenci chorob. Každý zaměstnanec dostává jako součást balíčku benefitů přidělené body na své konto. Ty může využít i na zdravotnické služby, například nutriční poradenství nebo pomoc s odvykáním kouření,“ říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Pomoci s léčbou závislosti na tabáku může podle svých časových možností každý zdravotník. „Existuje i síť čtyřiceti Center pro závislé na tabáku, kde je poskytována intenzivní léčba hrazená ze zdravotního pojištění. Pacienti si případně jen kupují léky v lékárně, ale některé zdravotní pojišťovny na ně přispívají. Každopádně cena léků je zhruba stejná jako cena krabičky cigaret denně,“ vysvětluje lékařka Eva Králíková, která se dlouhodobě specializuje právě na odvykání kouření.

Jen zhruba tři až pět procent kuřáků, kteří se rozhodnou se zlozvykem skoncovat bez pomoci, to podle ní úspěšně zvládne. „Závislost na tabáku je nemoc. Nikotin je silně návyková droga, návykovější než například heroin – přestat opravdu není snadné. Přála by si to naprostá většina kuřáků, kolem 70 procent,“ upřesňuje Králíková.

Rovný přístup k zaměstnancům

Jedním z důvodů, proč se firmy snaží kouření u zaměstnanců omezit, je finanční úspora. Silný kuřák totiž dokáže z pracovní doby prokouřit několik desítek minut denně  Naprostá většina oslovených firem přitom po kuřácích nahrazování přestávek nevyžaduje.

Zřejmě nejbenevolentnější ke kouření zaměstnanců jsou podle ankety Aktuálně.cz  ministerstva a státní podniky. „Pro ministerstvo financí je prioritní rovný přístup ke všem zaměstnancům, tedy ne pouze ke kuřákům,“ odpověděla na otázku, zda ministerstvo nějak podporuje odvykání kouření u zaměstnanců, Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení.

Nejaktivněji ze státních firem vystupuje proti kouření Česká pošta, která připravuje program na omezení kouření. „Naším cílem je zlepšit vnímání našich zaměstnanců. Neztotožňujeme se především s kouřením během pracovního výkonu na veřejnosti. Zákaz kouření například platí u řidičů poštovních aut v kabině,“ říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

 

Právě se děje

Další zprávy