Finanční správa zpřísní kritéria pro nespolehlivé plátce DPH

ČTK ČTK
24. 9. 2014 16:25
V registru je nyní 139 nespolehlivých plátců. Nejčastěji podnikají v oblasti obchodu a pronájmu či správy nemovitostí.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Jan Langer

Praha - Finanční správa od října zpřísní podmínky pro tzv. nespolehlivého plátce daně z přidané hodnoty (DPH). Za nespolehlivého plátce bude oproti stávajícím pravidlům označen i ten plátce, který s finanční správou účelově nekomunikuje, opakovaně neplní lhůty pro povinná podání nebo dluží státu na DPH více než 500 tisíc korun déle než tři měsíce.

V současnosti musí taková firma či podnikatel dlužit dohromady 10 milionů po dobu tří měsíců, aby byli mezi nespolehlivé plátce zařazeni.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová zároveň informovala, že od ledna 2015 finanční správa podmínky ještě zpřísní. To by se mělo dotknout zejména společnosti sídlící na virtuálních adresách.

"Snažíme se tímto opatřením postihnout zejména ty plátce, kteří závažně a opakovaně porušují své povinnosti na DPH, dlouhodobě parazitují na systému, daň neodvedou, ale přitom ji chtějí neoprávněně ze státní kasy odčerpat," uvedl zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

139 nespolehlivých plátců

Seznam nespolehlivých plátců funguje více než rok. V databázi by měla každá firma kontrolovat, zda se u jejích dodavatelů v kolonce "nespolehlivý plátce" neobjevilo "ano". U těch pak ručí za odvedení DPH. Pokud obchodní partneři daň nezaplatí, musí ji uhradit ručící firma.

V květnu evidoval registr 62 nespolehlivých plátců, nyní jich je 139. Nejčastěji podnikají v oblasti obchodu a pronájmu či správy nemovitostí.

"Firma, která dluží finančnímu úřadu půl milionu korun a víc, by s ním komunikovat měla. Pokud bude, máme potvrzeno od ministerstva, že se nedostane na žádnou černou listinu," řekl v úterý České televizi Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy