Důchodci 600 korun navíc možná nedostanou, pravice návrh ve Sněmovně zablokovala

ČTK ČTK
15. 9. 2015 19:12
Plánový příspěvěk ve výši 600 korun možná důchodci v prosinci nedostanou. Pravice ve Sněmovně zablokovala schválení návrhu, který tak nyní míří do výboru. A proto by nemusel být schválen včas. Ministryně práce Michaela Marksová na kritiku opozice reagovala slovy, že dotace má vylepšit sociální situaci důchodců, která není růžová.
Dostanou čeští důchodci 600 korun v prosinci navíc?
Dostanou čeští důchodci 600 korun v prosinci navíc? | Foto: ČTK

Praha - Plánovaný prosincový příspěvek 600 korun důchodcům je v ohrožení. Pravice v úterý ve Sněmovně zablokovala schválení vládního návrhu zrychleně už v prvním čtení, míří k posouzení do sociálního výboru. Norma by tak nemusela být přijata včas.

Pravici vadí rovnostářství i to, že by se dotace do budoucna nepromítla do standardních valorizací penzí. "Je to spravedlnost rovných žaludků, nemá to nic společného s lidskou spravedlností," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který zdůrazňoval princip zásluhovosti.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poznamenal, že jednorázový příspěvek zní sice dobře, ale dlouhodobě by bylo lepší, aby byl ve standardní valorizaci, protože by se promítl i do dalších let. "Máme prostor najít mechanismus, jakým to zařídíme," uvedl Stanjura. Podpořil původní návrh ministryně Michaely Marksové (ČSSD), podle kterého se mělo příští rok valorizovat nad rámec zákona.

Ministryně: Dotace vylepší situaci důchodců

Marksová hájila dotaci argumentem, že vylepší sociální situaci důchodců, která není podle ní růžová. Vyšší valorizace příští rok by podle ní znamenala rozpočtový dopad 5,5 miliardy korun a ministři debatují o každém stamilionu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pravici připomněl, že v minulosti tempo valorizace snížila.

Zpravodaj Miroslav Opálka (KSČM) upozornil na to, že návrh neřeší snížení reálných důchodů v roce 2016 a později. Veto pravice výplatu v prosinci výrazně zkomplikuje a možná i znemožní, řekl. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák proto navrhoval zkrácení lhůty pro projednání normy ve výboru na deset nebo 20 dnů, i to pravice zablokovala. Výbor na to ale bude mít měsíc místo obvyklých dvou.

Bonus by měl stát vyjít celkem na 1,73 miliardy korun. Peníze mají jít zejména z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí. V příštím roce by měly důchody vzrůst v průměru asi o stokorunu.

Příspěvek by měli dostat podle důchodové novely lidé, kteří budou mít v prosinci nárok na důchod či jeho část. Získat by ho mohli i ti, jimž zanikl v prosinci nárok na penzi před jejím vyplacením. O příplatek by ale museli písemně požádat, a to nejpozději do konce příštího roku.

Průměrný důchod je přes 10 tisíc

Důchody se v Česku valorizují pravidelně k lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Letos odpovídá penze 41,5 procenta hrubé mzdy, příští rok by to mělo být 40,5 procenta.

Na starobní důchody stát loni vynaložil podle státního závěrečného účtu 314,7 miliardy korun, což bylo zhruba o pět miliard meziročně víc. Výdaje na starobní důchody představovaly 26 procent všech výdajů rozpočtu a 46 procent všech výdajů povinných ze zákona.

Průměrný plný starobní důchod loni vzrostl podle údajů ve státním závěrečném účtu o 104 na 10 714 korun. Česká správa sociálního zabezpečení zajišťovala výplatu 2,4 milionu plných starobních důchodů a zhruba 17 000 poměrných důchodů.

 

Právě se děje

Další zprávy