Postavit vlastní dům bude výrazně dražší. Nová pravidla vyžadují důkladné zateplení

Ekonomika Ekonomika
4. 8. 2019 15:11
Drahé byty ve velkých městech přiměly řadu Čechů ke stavbě rodinných domů na vlastní pěst. Ovšem i u této varianty ceny prudce rostou. Na vině je dlouhodobý nedostatek pozemků a nedostatek řemeslníků, už brzy se však podle Hospodářských novin do cen propíší nová povinná ekologická opatření, která zdvihnou ceny i o statisíce.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Za loňský rok se v Česku začalo stavět přes 19 tisíc bytů v rodinných domech. To je o 50 procent více, než tomu bylo před pěti lety. Velký zájem lidí o vlastní projekt, na který si po schválení najmou stavební společnost, či jej dokonce staví sami, prudce roste a spolu s ním i ceny, informují Hospodářské noviny.

Od příštího roku vstupují v platnost nová přísnější pravidla pro výstavbu, podle které musí mít domy o pětinu menší spotřebu energie než doposud.

"Budeme muset zdražit. U průměrného domu do 150 metrů čtverečních, jehož cena se dnes pohybuje mezi třemi a čtyřmi miliony, cenu zvýšíme zhruba o 200 tisíc korun," řekl novinám Jiří Pohloudek, obchodní ředitel společnosti RD Rýmařov, která je největším výrobcem montovaných rodinných domů a dřevostaveb v Česku.

Kdo tak nestihne podat žádost o stavební povolení do konce letošního roku, musí úsporu energií dohnat například kvalitnějším zateplením budovy, lepšími okny, tepelnými čerpadly nebo solárními panely. 

"To může prodražit celkovou cenu domu v řádu několika procent," řekla HN Lenka Trandová z Asociace dodavatelů montovaných domů. Podle zástupců aliance Šance pro budovy je ovšem možné část těchto nákladů pokrýt dotacemi například z programu Zelená úsporám.

Nová pravidla vycházejí ze směrnice, kterou v roce 2010 schválila Evropská unie v rámci dlouhodobé snahy o snižování emisí oxidu uhličitého. Členské státy dostaly povinnost zavést nové standardy, do velké míry si je však mohly upravit na míru podle svého klimatu. Česko si pravidla nastavilo v roce 2013 v novele o hospodaření energií.

Pravidla, která začnou od příštího roku platit pro rodinné domy, se již dnes vztahují na velké budovy. V roce 2016 se začala týkat nejdříve velkých staveb veřejné správy, o dva roky později už museli stavět ekologicky i soukromí developeři. Ti tvrdí, že jim kvůli tomu vzrostly náklady na výstavbu o pět až deset procent.

Vedle nové výstavby se bude směrnice týkat také kompletních renovací a přestaveb. Některé stavby mají výjimku. Jde například o malé chaty, průmyslové areály či historické budovy.

 

Právě se děje

Další zprávy