Češi si oblíbili domy ze dřeva. Firmy nestíhají, na dřevostavbu se čeká i půl roku

ČTK ČTK
27. 2. 2019 13:19
Spolu s momentálně stále rostoucím stavebnictvím v Česku se zvyšuje i zájem o dřevostavby. Jejich dodavatelé jsou na hranici svých kapacit, obvykle jsou vytížení nejméně půl roku dopředu. Na Stavebním veletrhu v Brně to řekla ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů Lenka Trandová.
Foto: archiv Salonu dřevostaveb

Statistický úřad zveřejní data za loňský rok až v dubnu, členové asociace ale loni postavili o 17 procent více dřevostaveb než v roce 2017.

"Naši členové v loňském roce dokončili 458 rodinných domů, o rok dříve to bylo 390 rodinných domů. Pokračuje obliba takzvaných bungalovů oproti patrových stavbám, bungalovů bylo mezi dokončenými stavbami 62 procent," uvedla Trandová.

Stavebnictví v Česku loni rostlo rychleji než v roce 2017, růst ze zrychlil na 8,4 procenta z 3,3 procenta o rok dříve. Podle analytiků ale stavebnictví v loňském roce dostoupilo vrcholu.

Cenová náročnost dřevostaveb se podle Trandové mírně zvyšuje, podobně jako u zděných domů roste jednak cena materiálu, ale také platy řemeslníků, kterých je na pracovním trhu nedostatek.

Množství dřeva vytěženého kvůli kůrovcové kalamitě podle Trandové na výslednou cenu materiálů pro dřevostavby nemá vliv. "Je možné, že zpracovatelé za takto vytěžené dřevo zaplatí méně, my ale nakupujeme materiál za přibližně stejnou cenu jako v minulosti," upřesnila.

Asociace dodavatelů montovaných domů je neziskové sdružení firem z oboru dřevostaveb, vloni měla 24 členů a 39 partnerských firem. U svých členů vyžaduje, aby byli držiteli certifikátů kvality. Na Stavebním veletrhu a veletrhu Dřevo a stavby poskytuje poradenství týkající se všech témat souvisejících s dřevostavbami.

 

Právě se děje

Další zprávy