Dosáhnete na hypotéku? Spočítejte si pomocí hypotéční kalkulačky jestli ano

Produkt kah Produkt, kah
7. 2. 2019 6:02
Jedna regulace, druhá regulace a další. Hypotéční trh byl v posledních letech na doporučení České národní banky sešněrován. Banky dnes úvěr na bydlení dávají spíše o něco movitějším klientům. Spočítejte si na naší kalkulačce, zda patříte mezi ně.

Hypotéky ČNB za poslední tři roky regulovala už několikrát. Jedním z důvodů je, aby se domácnosti příliš nezadlužovaly. Tedy aby se nevytvořila velká skupina lidí, kteří se v případě zhoršení ekonomické situace dostanou do dluhové spirály. Zadlužený člověk omezí své výdaje, to se odrazí v poptávce po zboží a službách. To zase zhorší situaci malých firem a nakonec celou ekonomiku. 

A tak zatímco před třemi lety dosáhl na hypotéku téměř každý, dnes je to jinak. K získání hypotéky tedy potřebujete:

  • Vlastní úspory ve výši aspoň 20 % hodnoty nemovitosti, pokud tedy hypotéka pokryje její celkovou cenu. Banky vám půjčí 80 % odhadní ceny nemovitosti.
  • Potřebujete peníze na 4% daň z pořízení nemovitosti. Někdy banky umožňují daň zahrnout do hypotéky. 
  • Musíte doložit, že měsíční splátka, všech vašich úvěrů, které máte, tedy například i leasingu na auto nebo spotřebitelského úvěru, nepřesáhne 45 procent vašeho příjmu.
  • Musíte doložit, že výše vašeho celkového zadlužení nebude vyšší než devítinásobek čistého ročního příjmu.

Je pravda, že v některých specifických případech mohou banky doporučené limity České národní banky překročit. Ovšem jen výjimečně. Doporučené limity "9/45" mohou překročit nejvýše u 5 % úvěrů. A ze všech hypoték, které banky poskytnou, mohou úvěry s LTV (výše úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti) mezi 80 a 90 % tvořit nejvýše 15 %.

Pokud vám příjem na hypotéku nevystačí, radí finanční odborníci následující: 

  • Sežeňte si spoludlužníka. Tedy například rodiče, sourozence či jinou blízkou osobu. Tím navýšíte měsíční příjem a zvýšíte celkovou bonitu. 
  • Kupte jinou, levnější nemovitost nebo na pořízení nemovitosti použijte více vlastních prostředků. Zvažte třeba půjčku od příbuzných.
  • Zastavte ještě další než kupovanou nemovitost. Opět mohou pomoci třeba rodiče či příbuzní, kteří se zaručí vlastní nemovitostí. Někdy stačí ručení chalupou na venkově.
  • Obejděte více bank. Každá má trochu jiné posuzování bonity žadatele, takže zatímco někde vás odmítnou, jinde mohou vyjít vstříc. 
 

Právě se děje

Další zprávy