Dosavadní šéf Kosteleckých uzenin rozjel vlastní vegetariánský řetězec

Lucie Hrdličková
6. 11. 2015 18:10
Sít občerstvení Vegg Go má zatím pět poboček, v jednání jsou další tři prodejní místa. Společníkem Jana Hanuše, bývalého šéfa Kosteleckých uzenin, je gastro kritik a kuchař Roman Vaněk. Hanuš, který do Agrofertu nastoupil v roce 2011, skončil ve firmě současného ministra financí teprve k poslednímu říjnu.
Foto: Vegg Go

Praha - Jan Hanuš žertuje, že krev nemůže ani vidět. Bývalý manažer, který poslední tři roky vedl Babišovy Kostelecké uzeniny, se rozhodl změnit barvu a byznys. Ke konci října opustil masokombinát a rozjel řetězec vegetariánského občerstvení Vegg Go zaměřený na jídlo z Blízkého východu.

“Přešel jsem na zelenou,” říká. Do podnikání se pustil spolu s gastro kritikem a kuchařem Romanem Vaňkem. Ten byl dříve také tváří několika reklamních kampaní Kosteleckých uzenin.

První pobočku otevřel Vegg Go v září na pražském Chodově. Vedle ní funguje občerstvení také v Ústí nad Labem, dvě v Ostravě a jedna v Hradci Králové.

“Expanze jde rychle,” říká Hanuš. V tuto chvíli řetězec jedná v Bratislavě a na dalších místech v Praze.

Hanuš primárně jedná s obchodními centry, kde podobný koncept vesměs zatím chybí. Konkurence ale roste rychle. “Myslím, že brzy někdo vyjde s podobnou nabídkou,” říká dnes už podnikatel.

Rychlou restauraci se “zelenou nabídkou” provozuje například Kofola Jannise Samarase pod značkou Ugo Salaterie. V Praze přibývá také poboček vegetariánské sítě Dhaba, která nabízí indickou kuchyni.

Hanuš, který do Agrofertu nastoupil v roce 2011, skončil ve firmě teprve k poslednímu říjnu. Přeorientoval se tak rychle z masa na zeleninu? “Plán jsem nastínil v Agrofertu už v lednu,” říká Hanuš. “Pak jsme se postupně dohodli na odchodu,” dodává.

Podle jeho slov měl sám majitel Agrofertu Andrej Babiš zájem mít v řetězci podíl. Potravinářská divize Agrofertu zatím v oblasti zdravé stravy příliš aktivní není.

Hanuše, který dříve působil třeba ve Vitaně nebo ve firmě Douwe Egberts, povolal Andrej Babiš do tehdy ztrátových Kosteleckých uzenin v roce 2012 jako krizového manažera. Firma byla za jeho vedení už loni v zisku. Hanuš také rozjel pro Kostelecké uzeniny síť občerstvení Parky´s, která má dnes už asi 15 poboček. Většina jsou dnes franšízy.

Vedení v Kosteleckých uzeninách po Hanušovi přebral Michal Jedlička, dosavadní výkonný ředitel výrobce uzenin, s nímž Jan Hanuš spolupracoval od začátku.

 

Právě se děje

Další zprávy