Všichni proti Boeingu. Před 50 lety se Evropa spojila, Airbus se však nerodil snadno

Všichni proti Boeingu. Před 50 lety se Evropa spojila, Airbus se však nerodil snadno
Ministři Velké Británie, Francie a tehdejšího západního Německa na snímku z roku 1967 na jednání o společném projektu jménem Airbus. Zleva doprava: francouzský ministr dopravy Jean Chamant, britský ministr technologií John Stonehouse a německý státní tajemník ministerstva hospodářství Johan Schollhorn.
A opět letoun A300. V tehdejší době vládla mezi výrobci letadel s velkou převahou americká firma Boeing.
Airbus Industrie bylo původně konsorcium evropských leteckých firem, které chtěly konkurovat velkým americkým společnostem jako Boeing a McDonnell Douglas. Na snímku vidíte opět vznik letounu A300.
Velký úspěch čekal Airbus s modelem A320, který se stal základem pro celou skupinu verzí se stejnou konstrukcí, ale rozdílnou kapacitou - menší A318 a A319 a větší A321. Na tomto snímku z roku 1987 zaměstnanci dnes již zaniklé společnosti Aérospatiale pózují poblíž tohoto nového typu stroje.
Foto: Profimedia.cz
Adéla Očenášková Dan Poláček ČTK Adéla Očenášková, Dan Poláček, ČTK
Aktualizováno 20. 12. 2020 11:18
Evropský výrobce letadel Airbus tento pátek slaví 50 let od svého vzniku. Oslavy výročí však trochu kazí koronavirová pandemie, s jejímiž dopady firma nyní stejně jako její konkurenti bojuje. Současně si ale Airbus může připomenout řadu úspěchů, kterých od svého založení dosáhl. Podívejte se na historických snímcích i fotkách ze současnosti, jak vypadaly milníky evropského šampiona.
 

Právě se děje

Další zprávy