Nesnášel přestupy. Tak si Maročan pomocí českých dat sestavil databázi přímých letů

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
22. 10. 2019 12:17
Český vyhledávač letenek Kiwi.com před časem představil službu Tequila, která cestovním agenturám, ale i třeba blogerům umožňuje využívat jeho databáze letů. Právě díky těmto podkladům mohla vzniknout služba Direct Flights podnikatele Sima Elalja.
Foto: Direct-flights.com

O službě informoval server CzechCrunch. "Myšlenku vybudovat tento projekt jsem dostal, když jsem pracoval a cestoval v Asii. Chtěl jsem vědět, kam mohu letět z Bali bez mezipřistání, abych si obnovil své vízum. Uvědomil jsem si, že většina letišť takové informace na svých internetových stránkách neuvádí. Ani vyhledávače letenek jako Skyscanner, Kayak nebo Google-Flights nenabízí týdenní přehledy letů, ze kterých by bylo jasné, které jsou přímé," vysvětluje na webu Product Hunt zakladatel Direct Flights Simo Elalj - Maročan žijící ve Francii.

Rozhodl se tak založit vlastní vyhledávač letenek, který bude sbírat informace od více než 580 aerolinek, analyzovat lety z více než 3200 letišť a pomocí 3D vizualizace je nabízet lidem, kteří nechtějí nebo nemohou přestupovat.

Využil k tomu otevřená data, která poskytuje tuzemský start-up Kiwi.com v rámci platformy Tequila. Ta podle firmy umožňuje třetím stranám jednoduchou implementaci dat do vlastního systému.

"Nabídka nezahrnuje pouze samotný obsah, ale i všechny další funkce jako platební procesy, ochranu proti podvodům, zákaznickou podporu a další výhody. Netradiční cestovní společnosti i začínající start-upy tedy mohou využít veškerý background i zkušenosti zavedené společnosti," uvádí Kiwi.com. Spolupracující za přístup k datům neplatí, naopak dostávají od Kiwi provizi za prodanou letenku.

Protože přímé lety zpravidla zaberou méně času, než lety s přestupem, je služba podle Elalje vhodná například pro lidi, kteří se živí prací na dálku jako takzvaní digitální nomádi a nechtějí trávit hodiny čekání na letištích.

Letenky zde také může hledat někdo, kdo létá často a daleko a pomocí přímých letů chce nasbírat další "nalétané míle" ve věrnostních programech aerolinií. Případně sem zavítají lidé, kteří podobně jako Elalj, nemají vízum.

Společnost Kiwi.com, které pro aplikaci poskytla svou platformu, byla založena Oliverem Dlouhým a Jozefem Képesim v roce 2012. Díky svému originálnímu algoritmu umožňuje kombinaci letů více než 700 dopravců, včetně těch, které spolu standardně nespolupracují. V žebříčku Deloitte Technology Fast 500 EMEA se společnost umístila na 7. místě a stala se tak nejvýše hodnocenou českou společností vůbec. Systém Kiwi vyřizuje přes 100 000 000 vyhledávacích požadavků denně. 

Na základě platformy Tequila nyní Kiwi spouští nástroj Airport Dashboard, který umožňuje letištím přístup ke specifickým informacím o plánovaných trasách, poptávce i jejich využití pasažéry. Společnost počítá se zájmem ze strany letišť, které si budou moci analyzovat tržní poptávku a pracovat s toky pasažérů využívajících nestandardních tras.

 

Právě se děje

Další zprávy