Aerolinky by neměly používat některé Boeingy 777. Firma to uvedla po nehodě s motorem

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 22. 2. 2021 12:26
Americký výrobce letadel Boeing doporučil aerolinkám, aby zatím nepoužívaly stroje Boeing 777 se stejným typem motoru, jaký v sobotu způsobil potíže jednomu z letadel ve Spojených státech. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) hned po nehodě nařídil mimořádnou kontrolu uvedených letadel a některé letecké společnosti provoz těchto boeingů samy zastavily.
V sobotu odpoledne přistál u domku na předměstí amerického Denveru velký kus Boeingu 777 společnosti United Airlines. Stroj mířil do Honolulu. | Video: Aktuálně.cz

Boeingu 777 amerických aerolinek United Airlines, na jehož palubě bylo 241 lidí, se v sobotu odpoledne místního času krátce po startu z letiště v Denveru porouchal jeden z motorů a začal hořet. Letadlo se bezpečně vrátilo na letiště, ale obrovský kus motoru spadl do rezidenční čtvrti před dveře rodinného domu. Nikomu se nic nestalo. Letadlo bylo osazeno motory Pratt & Whitney 4000.

Na sociálních sítích se objevilo i video, které natočil jeden z cestujících a na němž je vidět hořící motor stroje.

FAA oznámila, že nařízená inspekce patrně povede k tomu, že uvedené stroje budou muset být načas odstaveny. Experti úřadu po incidentu prošli dostupná bezpečnostní data a došli k závěru, že je nutná častější kontrola lopatek v motoru. Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zjistil, že při nehodě byl poškozen jen motor, poškození ostatních částí letadla bylo minimální. Informace o příčinách nehody si v pondělí vyžádala také Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA).

Výrobce motoru Pratt & Whitney v tiskové zprávě sdělil, že vyčlenil tým expertů, který bude spolupracovat s vyšetřovateli. Zabývají se také návrhem, zda nezkrátit interval prohlídek částí motoru. Pratt & Whitney je součástí společnosti Raytheon Technologies a jedním ze tří výrobců motorů původně zapojených do výroby letadel 777.

Motor Pratt & Whitney 4000, i když trochu jiný, mělo i nákladní letadlo Boeing 747, které mělo také v sobotu potíže v Nizozemsku. Padající součástky z hořícího motoru startujícího boeingu bermudské společnosti Longtail Aviation tu zranily dva lidi. Poškozeno bylo i několik domů a aut. Stroj měl z Maastrichtu namířeno do New Yorku. Letadlo vzápětí nouzově přistálo v Lutychu (Liège). Úřady tuto nehodu nyní vyšetřují.

Společnost United Airlines uvedla, že svých 24 letadel Boeing 777 osazených zmíněným typem motoru postavila mimo provoz. Žádná jiná letecká společnost v USA přesně stejný typ letadel nepoužívá.

Používají je i aerolinky v Japonsku a Jižní Koreji

Totožný typ letadla ale mají ve flotile aerolinky v Japonsku a Jižní Koreji. Japonské úřady nařídily provoz letadel s motory Pratt & Whitney 4000 zastavit. Japonské aerolinky Japan Airlines provozují 13 těchto strojů, aerolinky ANA Holdings pak 19. Japan Airlines v prosinci měly problém s letadlem, jemuž správně nefungoval levý motor.

Boeing v prohlášení uvedl, že vzhledem k vyšetřování zatím doporučuje zastavit provoz všech 69 letadel, která jsou osazena motory Pratt & Whitney 4000-112 a která jsou po světě v aktivní službě. Dalších 59 letadel tohoto typu a se stejným motorem je v hangárech. Kvůli pandemii je totiž letecká doprava stále výrazně omezena.

Potíže s letadly 777 přicházejí krátce poté, co muselo na více než rok a půl v celém světě zastavit provoz všech 387 letadel Boeing 737 MAX. Ačkoliv nyní se odstávka týká výrazně menšího počtu boeingů, znamená to pro výrobce nové těžkosti. FAA totiž firmu Boeing za problémy kolem výroby tvrdě kritizoval už při vyšetřování dvou nehod letadel 737 MAX. Při nich zahynulo celkem 346 lidí.

Letadla Boeing 777-200 a 777-300 patří ke starší generaci strojů, které jsou méně efektivní než novější modely. Většina dopravců je postupně vyřazuje z flotily, uvedla agentura Reuters. Letadlo, které mělo nehodu v sobotu, je staré 26 let.

Video: Boeing Air Canada kroužil hodiny nad Madridem, než mu došlo palivo

Čtyři a půl hodiny kroužilo nad Madridem letadlo společnosti Air Canada, než mu došlo palivo a mohlo nouzově přistát. | Video: Reuters, twitter/grodira, twitter/CarlosC97620547
 

Právě se děje

Další zprávy