Řecko se dohodlo na záchraně, potvrdila Evropská komise

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 11. 8. 2015 13:09
Zatím se jedná pouze o dohodu na expertní úrovni, politická dohoda by měla následovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Atény - Osmnáctihodinový maraton jednání byl úspěšný.

Řecko sjednalo se zástupci mezinárodních věřitelů dohodu o novém záchranném programu na expertní úrovni a nyní musí ještě vyjednat politickou dohodu. Uvedla to mluvčí Evropské komise Annika Breidhardtová.

Dodala, že ještě dnes bude předseda Komise Jean-Claude Juncker mluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Také by se měla uskutečnit telefonní konference náměstků ministrů financí EU.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos dnes ráno po zhruba 20 hodinách vyjednávání se zástupci evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Aténách řekl, že dohoda je v zásadě hotová a s věřiteli se probírají už jen "dvě nebo tři drobné otázky".

Řecko v rámci nové dohody od věřitelů dostane 85 miliard eur (2,3 bilionu korun), řekl podle agentury Reuters nejmenovaný činitel řeckého ministerstva financí. Toto číslo zatím věřitelé nepotvrdili. Řecké banky podle něj dostanou na rekapitalizaci "ihned" deset miliard eur.

Řečtí činitelé očekávají, že parlament v Aténách bude moci dohodu ratifikovat ve středu nebo ve čtvrtek. V pátek by pak o ní mohli jednat ministři financí eurozóny. 

Německo se ale vyjádřilo opatrně a zdůraznilo, že jednání se musí zaměřovat "na kvalitu, nikoli na rychlost". "Jednáme o programu na tři roky. Musí se to projednat důkladně," řekl v televizi ARD náměstek německého ministra financí Jens Spahn.

Zádrhelem je pomoc bankám

Jednání trvají už déle než dva týdny. Dohoda mezi vládou premiéra Alexise Tsiprase a věřiteli, tedy Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí, by měla být uzavřena do 20. srpna. Právě k tomuto datu musejí Atény splatit ECB zhruba 3,5 miliardy eur.

Třecí plochou ale podle zdrojů zůstává především otázka pomoci řeckým bankám. Problémem je zřejmě i celková velikost záchranného programu.

Shoda na rozpočtových cílech

Už v noci se objevila zpráva, že došlo ke shodě o rozpočtových cílech Řecka do roku 2018. Letošní primární deficit, tedy rozpočtová bilance očištěná od splátek dluhu, má dosáhnout výše 0,25 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

V příštím roce má Řecko dosáhnout půlprocentního primárního přebytku, v roce 2017 má být přebytek 1,75 procenta a v roce 2018 pak 3,5 procenta, uvedla řecká agentura ANA.

 

Právě se děje

Další zprávy