Lepší zprávy z Řecka: Nezaměstnanost klesla, burza posiluje

ČTK ČTK
6. 8. 2015 14:02
Míra nezaměstnanosti se dostala na nejnižší úroveň za téměř tři roky, stále ale dosahuje 25 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Atény - Míra nezaměstnanosti v Řecku v květnu klesla na 25 procent z 25,6 procenta v předchozím měsíci. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Vyplývá to z dnešních údajů řeckého statistického úřadu ELSTAT.

Naopak řecký akciový trh ve čtvrtek zamířil vzhůru, k jeho oživení navzdory počátečnímu poklesu výrazně přispěly akcie bankovních společností.

Nezaměstnanost zůstává vysoká

Míra nezaměstnanosti je nejnižší od června 2012, kdy činila 24,9 procenta. Ve srovnání s průměrem v celé Evropské unii však zůstala více než dvojnásobná. Rekordního maxima dosáhla v září 2013, kdy se vyšplhala na 27,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Za poklesem míry nezaměstnanosti stojí stabilizace řeckého hospodářství po šestileté recesi. V létě však ekonomiku těžce zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.

Propad na burze skončil

Hlavní index aténské burzy kolem poledne vykazoval nárůst o 3,7 procenta, index bankovního sektoru si připisoval dokonce 13 procent. Aténská burza v pondělí po pěti týdnech obnovila provoz a během tří dnů se propadla zhruba o pětinu.

Burza se dostala pod tlak kvůli nejistotě ohledně nového záchranného programu Evropské unie pro předlužené Řecko a kvůli zhoršujícímu se stavu řecké ekonomiky. Index bankovního sektoru v uplynulých třech dnech klesl o 63 procent v důsledku obav, že plánovaná rekapitalizace bank poškodí jejich akcionáře.

Čtvrteční obchodování zahájil bankovní index dalším poklesem, později však zamířil vzhůru. Kolem poledne již vykazovaly růst akcie všech společností, které tento index tvoří. Největší řecká banka National Bank of Greece si například připisovala téměř 22 procent.

"Vypadá to, že trh po prudkém poklesu nalezl rovnováhu," uvedl obchodník Takis Zamanis z makléřské společnosti Beta Securities. Vzhůru zamířily kromě bankovních firem, které tvoří zhruba pětinu hlavního indexu aténské burzy, také další podniky. Akcie telekomunikačního operátora OTE si například připisují téměř šest procent.

 

Právě se děje

Další zprávy