Deficit rozpočtu byl o třetinu menší

Redakce EKO
2. 1. 2006 16:13
Praha - Stát loni hospodařil s deficitem 56,4 miliardy korun. Oproti návrhu rozpočtu je to o 27,2 miliardy lepší výsledek.

Vláda loni vybrala o 42 miliardy více, než původně očekávala, celkem 866,5 miliardy korun. Vyší oproti plánu byly ale i výdaje. Poslanci schválili výdaje 908,4 miliard, ale vláda nakonec utratila bezmála 923 miliard.

PŘEČTĚTE SI: Schodek je nižší díky daním, vláda neumí hospodařit

Ještě v listopadu byl rozpočet v přebytku 200 milionů korun. Velké platby státu, které jsou obvyklé v posledních měsících roku, však nakonec poslaly deficit do červených čísel.

Z loňského rozpočtu se ještě bude utrácet

Do dalšího roku bylo navíc z výdajů převedeno dalších 25 miliard. Bez nich by letošní schodek byl 31 miliard korun.

Výsledek hospodaření včera v televizní debatě odhadl premiér Jiří Paroubek na 57 miliard korun. Také odborníci odhadovali, že by rozpočet mohl klesnout až k 50 miliardám korun.

Lepšího výsledku dosáhl stát díky vyššímu výkonu ekonomiky v minulém roce, než původně předpokládal. Ve druhém čtvrtletí se HDP meziročně zvýšil o 2,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí rostla česká ekonomika o 4,9 procena. Oficiální výsledek za poslední kvartál zatím Český statistický úřad nevydal.

Přečtěte si: Deficit rozpočtu Slovenska se oproti návrhu snížil ještě výrazněji

Letos by měl schodek státního rozpočtu bez započítání zdrojů pro Českou konsolidační agenturu dosáhnout 74,4 miliardy korun. Pro rok 2007 plánuje ministerstvo schodek ještě vyšší: 88 miliard.

Opozici ani ČNB se vysoké schodky nelíbí

Vysoké schodky rozpočtů kritizuje opozice i analytici. Koncem prosince se ke kritice připojil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Ten řekl, že návrhy vládních politiků na útraty v příštích letech jsou velmi nedisciplinované a řada jich jde proti zdravému rozumu. Růst povinných výdajů státu by podle něj dokonce mohl ohrozit plán přijetí eura v roce 2010.

Přečtěte si více o Tůmově kritice.

Vývoj státního rozpočtu ČR v letech 1995-2005 (v miliardách Kč)
Vývoj státního rozpočtu ČR v letech 1995-2005 (v miliardách Kč) | Foto: Tomáš Daněk

 

Právě se děje

Další zprávy