Slovensko snížilo oproti plánu deficit

Redakce EKO
2. 1. 2006 12:14
Bratislava – Slovensko mělo loni nejnižší schodek rozpočtu za posledních pět let. Státní kasa hospodařila s deficitem necelé 34 miliardy slovenských korun (asi 26 miliard Kč).
Foto: Profimédia

Konečný deficit tak byl podle mluvčí slovenského ministerstva Petera Papaneka oproti návrhu rozpočtu nižší o 27,6 miliard slovenských korun. V roce 2004 uzavřela slovenská státní kasa rok se sedmdesátimiliardovým schodkem.

Stát vybral více na daních

"Rychlý hospodářský růst, který ve třetím čtvrtletí dosáhl až nečekaných 6,2 procenta, se pozitivně projevil na straně příjmů i výdajů státního rozpočtu," uvedl ministr financí Ivan Mikloš.

Celkové rozpočtové příjmy stouply oproti plánu o 1,5 miliardy na 258,7 miliardy korun. Na daních se ale státu podařilo vybrat o 20,6 miliardy více.

Vláda zároveň snížila výdaje oproti návrhu rozpočtu o 8,2 procenta na 292,6 miliardy korun. Proti očekávání to je o 8,2 procenta méně. Část zdrojů ale ministerstva a úřady ještě začátkem letošního roku mohou použít.

Méně peněz z Evropské unie

Ministerstvo financí také oznámilo, že se mu oproti původním představám nepodařilo vyčerpat ze zdrojů Evropské unie 12,6 miliardy slovenských korun. Právě o tuto částku se tak zmenšily příjmy i výdaje rozpočtu.

Letos má slovenský stát hospodařit s deficitem 57,47 miliardy korun. Podle návrhu rozpočtu, který schválil slovenský parlament, má mít rozpočet příjmy 272,72 miliardy a výdaje 330,19 miliardy slovenských korun.

 

Právě se děje

Další zprávy