Zvýšení poplatku za rozhlas by teď neprošlo, řekl šéf ČRo. Chtěl by růst o inflaci

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
7. 2. 2019 15:39
Český rozhlas v současnosti nepočítá s vůlí politiků zvýšit rozhlasový poplatek ze stávajících 45 korun. Do budoucna ale bude prosazovat jeho indexaci. Uvedl to generální ředitel ČRo René Zavoral. Loni Zavoral hovořil o přání navýšit poplatek o pět korun.
Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral
Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral | Foto: ČTK

Poplatek se podle Zavorala nezvyšoval od roku 2005 a v současnosti je na reálné úrovni zhruba 33 korun. Firma jeho navýšení požadovala v souvislosti se zrušením současného režimu pro odpočet DPH, což by znamenalo výpadek hospodaření zhruba 120 milionů korun.

Poslanci ale v současnosti projednávají novelu zákona o DPH, která stávající režim pro odpočet DPH pro Český rozhlas (ČRo) a Českou televizi zachovává nejméně do roku 2021.

Po roce 2021 proto bude ČRo prosazovat indexaci poplatku na inflaci. Příjmy z poplatků tvoří podle Zavorala asi 95 procent rozpočtu Českého rozhlasu. Pro letošní rok rozpočet počítá s navýšením výnosu z poplatků o 19 milionů korun na 2,09 miliardy korun.

Pokud by se zavedla indexace, vzrostl by poplatek každý rok o míru inflace, tedy zhruba o dvě procenta.

"Je potřeba do budoucna zajistit financování ČRo. Indexace poplatku se nám zdá jako politicky nejschůdnější cesta," uvedl. Jedním z hlavních výdajů podniku jsou mzdové náklady. Loni se v ČRo zvýšila průměrná měsíční mzda o zhruba 1500 korun na 39 394 korun a navíc 90 procent zaměstnanců dostalo přidáno i letos od 1. ledna. V letošní listopadové výplatě zaměstnanci dostanou odměnu dvanáct tisíc korun.

Propouštění, které proběhlo loni, kdy ČRo snížil počet pracovníků o více než 100 lidí, Zavoral letos ani příští rok nechystá.

 

Právě se děje

Další zprávy