Fio banka dostala milionovou pokutu. Nesprávně odměňovala vlastní zaměstnance

ČTK ČTK
14. 1. 2019 9:38
Česká národní banka (ČNB) uložila na konci loňského roku tuzemské Fio bance pokutu tři miliony korun za nedostatky v systému odměňování zaměstnanců a porušení povinnosti uchovávat komunikaci s klienty. V pondělí o tom informoval deník E15, podle kterého je to druhá nejvyšší pokuta pro bankovní sektor přinejmenším za uplynulé desetiletí. Fio banka uvedla, že už zjednala nápravu.
ilustrační snímek.
ilustrační snímek. | Foto: Fio

"Od listopadu 2013 do vydání rozhodnutí nezohlednila Fio banka v systému odměňování poskytnutí úvěrů vybraným pracovníkům, které byly co do výše a úrokové sazby netypické pro úvěry poskytované fyzickým osobám na bankovním trhu a které tyto osoby použily k nákupu státních dluhopisů, z nichž jim plynul a do současné doby plyne pravidelný výnos," uvedla ČNB.

Centrální banka v rozhodnutí rovněž zmínila nedostatky Fio banky v oblasti obchodování s cennými papíry pro klienty, které se týkaly záznamů komunikace s klienty či opožděného vyřizování reklamací.

Fio banka podle listu zdůraznila, že pochybení zjištěná regulátorem nezpůsobila klientům jakoukoli škodu. "V závěrech z kontroly je vidět, že na některé naše procesy má regulátor jiný názor, proto uložil sankci, a to ve výši obvykle ukládané bankám působícím na kapitálovém trhu," sdělil mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Jak uvádí E15, pokuta je jen okrajovou částí zisků banky, z poslední účetní uzávěrky za rok 2017 vyplývá, že finanční dům vydělal 408 milionů korun. Primát v bankovních pokutách drží alespoň za poslední desetiletí J&T Banka, kterou ČNB v roce 2016 postihla pětimilionovou sankcí za přešlapy při řízení úvěrových rizik.

Za celý loňský rok vybrala ČNB na pokutách kolem 23 milionů korun, uzavírá list.

 

Právě se děje

Další zprávy