Hodinové fronty byly zbytečné. Nových dvacetikorun jsou k dispozici stále statisíce

Zájem lidí o nové výroční dvacky je obrovský. Na výměnu čekali před ČNB celé hodiny
První den výměny nových dvacetikorun vydaných ke stoletému výročí republiky.
První den výměny nových dvacetikorun vydaných ke stoletému výročí republiky.
První den výměny nových dvacetikorun vydaných ke stoletému výročí republiky.
Foto: Kateřina Hovorková
ČTK ČTK
29. 10. 2018 10:20
Centrální banka připomíná, současná možnost výměny dvacetikorun není poslední šancí jak mince získat. Bude totiž možné je koupit příští rok v tradičních sadách oběžných mincí.

Praha - Česká národní banka vyměnila již přes polovinu z celkových 600 000 výročních dvacetikorun s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše ke 100. výročí vzniku Československa. ČNB to v pondělí oznámila na internetových stránkách. Výměnu ČNB zahájila minulý týden ve středu a všechny tři dny ji doprovázely fronty před pobočkami centrální banky.

Od každé mince vydává banka 200 000 kusů, přičemž lidé si mohou vyměnit na osobu maximálně tři kusy od každého vzoru. Mincemi je možné platit jako běžnými dvacetikorunami. Na aukčním portálu Aukro činila aktuální cena sady tří mincí dnes několik hodin před koncem aukce 2500 korun, ve středu jejich prodej začal na zhruba 300 korunách.

"Dobu, po kterou budou mince ještě k dispozici, nelze předem odhadnout. Závisí to na počtu zájemců a rychlosti, s jakou je bude ČNB schopna odbavovat. ČNB bude na svém webu a na sociálních sítích veřejnost informovat, pokud na některých územních pracovištích dojde pro daný den k ukončení fronty, aby se pro mince zájemci nevydávali zbytečně. Jakmile to bude možné, ČNB oznámí, kdy výměna mincí skončí," uvedla mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Zároveň upozornila, že emise dvacetikorun s portréty významných osobností ČSR je ve srovnání s pamětními mincemi více než 50násobná. Nelze tak podle centrální banky očekávat výrazné zhodnocení ceny mincí.

Centrální banka zároveň zopakovala, že současná možnost výměny dvacetikorun není poslední šancí jak mince získat. Mince bude totiž možné koupit příští rok v tradičních sadách oběžných mincí, a to jak v běžné, tak ve špičkové kvalitě.

Na konci ledna příštího roku centrální banka totiž plánuje vydat další dvacetikoruny v omezeném množství, a to při příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska. Tentokrát budou mít mince na rubové straně portréty Aloise Rašína, Viléma Pospíšila a Karla Engliše.

 

Právě se děje

Další zprávy