Lev, orlice a návrší s lípou. ČNB vydala k výročí státu zlatou minci za 10 000 korun

ČTK ČTK
23. 10. 2018 12:36
Vydaná zlatá pamětní mince je součástí dvou mimořádných ražeb k oslavě 100 let vzniku republiky a české koruny. Příští taková mimořádná emise se uskuteční 5. března 2019.
Mimořádná emise mincí.
Mimořádná emise mincí. | Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka vydala k oslavám 100. výročí založení československého státu zlaté mince o nominální hodnotě 10 000 korun. Zároveň upozornila, že nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou.

Vydaná zlatá pamětní mince je součástí dvou mimořádných ražeb k oslavě 100 let vzniku republiky a české koruny. Příští mimořádná emise zlaté mince v hodnotě 10 000 Kč, která připomene 100. výročí československé měny, se uskuteční 5. března 2019.

Zájemcům je k dispozici 8200 mincí ve špičkové kvalitě a dalších 3800 kusů v běžném provedení. Mince se liší povrchovou úpravou a provedením hrany, všechny jsou však vyrobeny ze zlata o ryzosti 999,9.

Na lícní straně mince je ztvárněno návrší s lípou, jejíž korunu překrývají štíty s heraldickými zvířaty velkého státního znaku. Vedle českého lva uprostřed jsou umístěny vlevo moravská orlice a vpravo orlice slezská. Návrší, ze kterého český národní strom vyrůstá, doplňuje vyražená nominální hodnota mince 10 000 Kč.

Na rubové straně mince je v horní části mincovního pole vyobrazen velký znak Československé republiky. Pod znakem se nacházejí faksimile podpisů Edvarda Beneše, Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. V dolní části mincovního pole je ztvárněno návrší s lipovou sazenicí a letopočty 1918 a 2018.

Po obvodu zlaté mince je vyražen text VZNIK ČESKOSLOVENSKA a iniciály autora její výtvarné podoby, kterým je akademický malíř Vladimír Pavlica.

"Zatímco oslavy 100 let našeho samostatného státu právě vrcholí, z pohledu České národní banky mimořádně významné jubileum - 100. výročí vzniku československé koruny - připadne až na příští rok. Symbolem oslav se stane druhá největší zlatá mince na světě v nominální hodnotě 100 milionů korun, která bude od února k vidění na unikátní výstavě na Pražském hradě," uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

ČNB zároveň ve středu vydá ke 100. výročí vzniku Československa 20korunové mince s portréty T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a Edvarda Beneše, a to v omezeném počtu. Budou určeny k placení jako běžné mince.

Na konci ledna příštího roku ČNB plánuje vydat u příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska další dvacetikorunové mince, tentokrát s významnými osobnostmi československé měny Aloisem Rašínem, Vilémem Pospíšilem a Karlem Englišem. Dále centrální banka chystá stokorunovou bankovku s přetiskem k 100. výročí odluky. Mince i bankovky budou rovněž určeny k placení jako běžné bankovky a mince.

 

Právě se děje

Další zprávy