ČEZ dostal pokutu za zneužití postavení v Bulharsku

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 5. 2015 16:52
Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi českého koncernu pokutu v přepočtu za 17,5 milionu korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Sofia - Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi české elektrárenské společnosti ČEZ pokutu 1,25 milionu leva (17,5 milionu korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Oznámil to dnes úřad.

ČEZ podle něj odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti.

Mluvčí společnosti ČEZ podle agentury Reuters uvedla, že firma zatím rozhodnutí úřadu neobdržela. Dodala nicméně, že ČEZ bulharské zákony neporušuje a obrátí se na soud.

Bulharské úřady již dříve obvinily ČEZ a další distributory elektřiny Energo-Pro a EVN ze zneužívání pozice na trhu a zahájily kroky k odebrání jejich licencí.

"Bulharská distribuční společnost ČEZ se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu v Bulharsku odvolá k nejvyššímu správnímu soudu vzhledem k tomu, že postupuje zcela dle platné legislativy i konkrétní smlouvy na odkup trafostanic. Výše investic do infrastruktury se odvíjí od výše uznaných nákladů bulharským regulačním úřadem a ty byly v posledních dvou letech nulové, je tedy logické, že se snížilo i tempo výkupu trafostanic," řekla dnes ČTK Půlpánová. Dodala, že na bezpečnost dodávek nemá počínání ČEZ absolutně žádný vliv.

Bulharské úřady již dříve obvinily ČEZ a další distributory elektřiny Energo-Pro a EVN ze zneužívání pozice na trhu a zahájily kroky k odebrání jejich licencí. Vyšetřování všech tří firem zahájila bulharská Komise pro hospodářskou soutěž předloni v březnu. Důvodem bylo podezření, že firmy chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele elektrické energie. Antimonopolní úřad přitom provedl razii v bulharském sídle ČEZ, která i tehdy podezření odmítla.

Loni v květnu obvinil stejný regulátor tytéž společnosti z porušení pravidel pro ochranu hospodářské soutěže, když poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu stanovily údajně nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím.

Pokuta od antimonopolního úřadu není jediným problémem, kterému musel ČEZ v Bulharsku čelit. Už na začátku roku zastavila společnost provoz své uhelné elektrárny ve Varně. Bulharsko totiž nezískalo od Evropské unie povolení pro krátkodobý provoz elektrárny, o které usilovalo, i když zařízení nesplňovalo evropské ekologické limity.

 

Právě se děje

Další zprávy