ČEZ ztratil zájem o koupi podílu ve Slovenských elektrárnách

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 5. 2015 15:36
Tuzemský energetický koncern se rozhodl závaznou nabídku na koupi 66procentního podílu nepodat, EPH ji naopak podá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Energetická společnost ČEZ se rozhodla nepodat závaznou nabídku na koupi 66procentního podílu ve společnosti Slovenské elektrárne (SE), který drží italská společnost Enel. Sdělil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Další z českých zájemců, Energetický a průmyslový holding (EPH) naopak nabídku podá. Enel v dubnu oznámil, že nabídky od zájemců o jeho podíl v SE očekává do 9. května.

Důvodem nepodání nabídky ze strany ČEZu je mimo jiné nedávné vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica, že slovenská vláda je proti tomu, aby Enel prodal svůj podíl v SE, než největší slovenský výrobce elektřiny dostaví a spustí dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích, a také avizovaný zájem slovenské vlády stát se většinovým akcionářem SE.

"Z nedávného jednání společnosti Enel a slovenské vlády vyplynul zájem slovenské vlády o navýšení podílu ve Slovenských elektrárnách a zároveň zájem, aby společnost Enel prioritně dostavěla bloky 3 a 4 elektrárny Mochovce, což do celé situace vnáší řadu nových vstupů," uvedl dnes Kříž.

Podání oficiální nabídky Enelu dnes naopak potvrdil EPH, jehož největšími akcionáři jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. "Energetický a průmyslový holding potvrzuje, že pokračuje v účasti v procesu prodeje podílu, který ve společnosti Slovenské elektrárne drží italská firma Enel. EPH podá závaznou nabídku," řekl dnes ČTK mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Zájem o vstup do SE v minulosti podle dostupných informací projevily i rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM nebo finská společnost Fortum. Podání oficiální nabídky k 9. květnu zatím nikdo z nich nepotvrdil.

ČEZ je podle Kříže nadále připraven diskutovat se slovenskou vládou i se společností Enel, jak rozvoj slovenské energetiky podpořit. "Mimo jiné proto, že ve spolupráci se státní společností Javys rozvíjíme projekt nového jaderného zdroje v Jaslovských Bohunicích," dodal Kříž.

Fico na konci dubna oznámil, že slovenský stát bude se společností Enel jednat o koupi jejích akcií v SE. Podotkl, že stát, který v SE nyní drží 34 procent akcií, by svůj podíl navýšil v případě, že se Enel zaváže dokončit rozestavěnou jadernou elektrárnu Mochovce. Generální ředitel Enelu Francesco Starace tehdy uvedl, že Enel by mohl prodat jen část ze svého 66procentního podílu v SE a že by nadále zůstal akcionářem podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy