Cestovní ruch přinesl ekonomice 250 miliard za rok, živí každého dvacátého Čecha

ČTK ČTK
28. 2. 2017 14:30
Domácí i zahraniční turisté utrácejí v Česku čím dál tím více. V předloňském roce jejich výdaje meziročně vzrostly o 5,3 procenta. Největší podíl útrat připadá na zboží, značnou část ale tvoří i doprava a ubytování. V cestovním ruchu pracuje každý třiadvacátý Čech, spočítali statistici.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Výdaje tuzemských i zahraničních turistů na cestovní ruch v Česku činily předloni 250 miliard korun, meziročně o 5,3 procenta více. V roce 2015 tvořil cestovní ruch 2,8 procenta hrubého domácího produktu a pracovalo v něm 228 tisíc lidí. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Cizinci se na celkových výdajích podíleli 59 procenty. Zbývající dvě pětiny, konkrétně 102 miliard korun, utratili tuzemští návštěvníci prostřednictvím domácího cestovního ruchu.

V rámci výdajů cestovního ruchu převažovaly útraty za zboží, a to z 29 procent. "Pokud se týká služeb, návštěvníci vynaložili 20 procent svých výdajů na osobní dopravu a stejný podíl finančních prostředků i na stravování. Za ubytovací služby pak utratili 18 procent výdajů," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

"Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství činil 4,4 procenta. V turismu tedy pracoval každý třiadvacátý Čech," dodal Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Podíl cestovního ruchu na zaměstnanosti v ČR je tak podobný jako ve Švýcarsku a Nizozemsku.

 

Právě se děje

Další zprávy