České zbraně jdou do Číny navzdory EU

Red Eko
1. 1. 2006 20:00
Praha - České firmy vyvezly do Číny zbraně za stamiliony korun, a to přes přes zbrojní embargo, které EU na Čínu uvalila.

Informace z čerstvé zprávy Evropské unie, které to potvrzují, přinesl týdeník Euro. Za rok 2004 podle této analýzy Česko zaujalo v EU ve vývozu zbraní do Číny třetí místo.

Nejaktivnější Francie

Celkem sedm kontraktů mělo souhrnou hodnotu devatenáct milionů eur (přibližně 570 milionů korun). O rok dříve byla Česká republika v rámci Evropské unie téměř se čtyřmi miliony eur čtvrtá za Francií, Itálií a Velkou Británií.

Evropské zbrojovky v roce 2004 do Číny vyvezly zboží za 340 milionů eur (10,2 miliardy korun), o rok dříve za 416 milionů (12,5 miliardy korun). Uzavřeny byly více než dvě stovky kontraktů. Nejaktivnější byly se 123 obchody za 169 milionů eur (pět miliard korun) francouzské firmy. Na druhém místě se s 38 kontrakty za 148 milionů eur (4,4 miliardy korun) "umístila" Velké Británie.

Utajené obchody

Z pravidelných zpráv Evropské unie není úplně zřejmé, o jaké druhy zbraní či vojenské techniky přesně jde. Evropské firmy obvykle využívají nejasností v definici embarga a do Číny vyvážejí takzvané zboží dvojího použití. Tedy materiál, který spadá do kolonek pro civilní i vojenský materiál.#reklama

Bývají to například radary, letadla a lodě. Nebo nejrůznější náhradní díly.

Informaci o tom, které české zbrojovky do Číny vyvážejí a co jí vlastně prodaly, nelze podle Eura získat ani od evropských, ani od českých úřadů. Ministerstva zahraničí a průmyslu a obchodu sice každoročně připravují národní Zprávu o vývozu zbraní ze které čerpá i Evropská unie, také v ní jsou ale uvedena pouze souhrnná data.

 

Právě se děje

Další zprávy