Příjemný šok: Česká ekonomika roste nejrychleji v Evropě

Jiří Hovorka Radek Bednařík, Jiří Hovorka
Aktualizováno 15. 5. 2015 11:05
Růst hrubého domácího produktu překvapil analytiky. Ti čekali meziroční růst v prvním čtvrtletí ve výši dvou procent.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Česká ekonomika zahájila letošní rok velice dobře. Hrubý domácí produkt (HDP) rostl meziročně o 3,9 procenta, oproti čtvrtému čtvrtletí loňského roku stoupl o 2,8 procenta.

Růst hrubého domácího produktu překvapil analytiky. Ti čekali meziroční růst v prvním čtvrtletí ve výši dvou procent.

"Podle bleskového odhadu se Česko v prvním čtvrtletí s přehledem stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou EU v mezikvartálním srovnání, přičemž v meziročním srovnání mu patří druhá příčka za Rumunskem," říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle údajů ČSÚ se už tradičně na růstu českého hospodářství podílely především automobilky a dále také výroba strojů a zařízení. Tahounem růstu je tedy zpracovatelský průmysl, jehož dobrá kondice do značné míry souvisí s rekordní úrovní zahraničního obchodu. "Ta je opřena o současné oživení eurozóny, ale například také o to, že se zatím nenaplňují pesimistické scénáře dopadu rusko-ukrajinského konfliktu na český export a zprostředkovaně i na průmysl," říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom skupiny Roklen.

Růst je tažen rovnoměrně, domácnosti už nejsou tak opatrné. "Na poptávkové straně ekonomiku tlačí vzhůru zejména spotřeba domácností a investice. Optimismus spotřebitelů podpořený klesající nezaměstnaností a zlepšování jejich finanční situace vede konečně k vyšším útratám za spotřební zboží i k větší odvaze při investicích do bydlení," komentuje situaci Petr Dufek, analytik ČSOB.

Zhruba procentní bod z celkového růstu ekonomiky je umělý a může za něj loňské zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky, ani to ale výsledek nesnižuje. "I když vezmeme v potaz, že zhruba procentní bod k mezikvartálnímu růstu přidalo dřívější technické zpomalení dané nerovnoměrným výběrem spotřebních daní, je mezikvartální výsledek české ekonomiky těžko srovnatelný s kterýmkoliv obdobím poslední dekády. Meziroční růst poblíž čtyř procent jsme naposledy viděli v roce 2008," říká Sobíšek.

Zaměstnanost v národním hospodářství se v prvním čtvrtletí zvýšila o 1,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta. To je podle statistiků největší růst od roku 2008, kdy byla česká ekonomika na vrcholu.

Za celý rok ekonomika překoná tři procenta

"Na základě údajů za první čtvrtletí se zdá, že česká ekonomika má letos našlápnuto k růstu HDP nad třemi procenty," uvedl hlavní analytik Generali Investments CEE Radomír Jáč. "Po dnešku je patrné, že česká ekonomika letos míří do expanze mezi třemi až čtyřmi procenty," dodal Sobíšek. S růstem nad třemi procenty počítají nyní i další ekonomové, například analytik Komerční banky Jiří Škop odhaduje celoroční růst na 3,5 procenta.

Ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá letos s růstem ekonomiky o 2,7 procenta. Nejnovější prognóza Evropské komise počítá s růstem o 2,5 procenta. Podle průzkumu mezi 20 českými odbornými institucemi, které zveřejnilo v dubnu ministerstvo financí, má česká ekonomika v příštích letech růst tempem okolo 2,5 procenta ročně. ČNB počítá letos s růstem o 2,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy