Zpráva tvrdí, že prolomení limitů těžby uhlí bude nutné

Ekonomika Ekonomika
4. 3. 2011 8:33
Za čarou limitů v současné době leží 750 milionů tun uhlí
Ohroženo je Jezeří
Ohroženo je Jezeří | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Teplo z tepláren, které spalují hnědé uhlí, bude v horizontu několika let drahé. Dokonce velmi drahé. Ceny za dodávané teplo mohou podle Hospodářských novin stoupnout oproti dnešku na dvoj i trojnásobek. Důvod je prostý - nedostatek hnědého uhlí, které bude znamenat podstatné zdražení této suroviny. 

List tyto informace získal  ze zprávy skupiny ministerstva průmyslu, která se problémem zabývá.

Aby se tak nestalo, bude s největší pravdděpodobností nutné prolomit dnes platné limity na těžbu uhlí. Teplo z tepláren, které hnědé uhlí spaluje, vyuzívá 1,4 milionu domácností v Česku.

Domácích zásob ubývá a podle odhadů už v roce 2013 bude teplárnám chybět až 6,5 milionu tun ročně. Na zvýšení cen působí i to, že těžařská firma Czech Coal chce své uhlí zdražit. A navíc stát připravuje vyšší DPH.

V pracovní skupině, která situaci řeší, zasedají pod vedením bývalého poslance za ODS Vojíře lidé z ministerstva průmyslu, akademické sféry a tepláren. Analýzy, které řeší, čím výpadek uhlí nahradit a kolik to bude spotřebitele stát, už ve středu projednal Vojíř s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem. "Od té doby o nich oba mlčí, tají je dokonce i před ostatními členy komise," píše deník. Podle zdrojů listu se experti kloní k prolomení limitů na těžbu uhlí.

V současné době je za čárou limitů 750 milionů tun paliva, což je množství, které by mohlo teplárenskou krizi oddálit. "Jenže vláda se v programovém prohlášení zavázala, že na limity nesáhne. V takovém případě by teplárny musely přecházet na plyn.

 

Právě se děje

Další zprávy