Developeři v Česku dostali od unie červenou

hpv
10. 10. 2007 8:45
Na brownfieldy nebudou peníze z EU fondů pro developery
Středověká tvrz a výborné spojení, lákadla pro nové obyvatele
Středověká tvrz a výborné spojení, lákadla pro nové obyvatele | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Developerské společnosti nebudou smět v letech 2007 až 2013 čerpat peníze z evropských fondů na regeneraci brownfieldů. Tedy starých, opuštěných a často ekologicky kontaminovaných staveb a pozemků.

Vyplývá to z informací Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

"Jedná se přinejmenším o zprávu zvláštní, překvapivou a nepochopitelnou. Zejména v situaci, kdy pro jiné členské země EU takové omezení neplatí a kdy v České republice byly zmapovány tisíce brownfieldů, které se bez dotací nezregenerují," reaguje na situaci David Šeich z Unie malých a středních podniků.

"Přitom právě soukromí investoři měli hrát rozhodující roli při regeneraci rozsáhlých území, jejichž další využití vyžaduje zásadní zásah. Evropské peníze měly kompenzovat dodatečné náklady spojené s investicí do zanedbaných areálů. Měly tak motivovat developery, aby  nedávaly vždy přednost výstavbě na "na zelené louce," uvádí se  v prohlášení unie.

Problémy přicházejí

Podle zástupců malých a středních podniků může nastat problém i s čerpáním peněz. "Nebudou-li moci žádat o dotace developerské podnikatelské subjekty, může České republice hrozit nevyčerpání, či neefektivní čerpání dotačních prostředků. Lze jen těžko předpokládat a očekávat, že by obce a kraje byly schopny sami realizovat rozsáhlé projekty v hodnotě výše uvedených rozpočtů," tvrdí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu však situaci dramaticky nevidí. "Stop" totiž platí jen pro firmy, které daný prostor zrekultivují a dále je pronajímají.  "Podnikatelé, kteří budou mít zájem se brownfields ujmout a postavit zde svoji továrnu pro vlastní podnikání, čerpat samozřejmě mohou," říká Tomáš Bartovský, mluvčí MPO.

Podle MPO by tak nemělo být ohroženo ani čerpání peněz. "Máme na to šest let. Ministerstvo se proto domnívá, že čerpání proběhne bez problémů a to i bez přítomnosti developerů," uvádí Bartovský. 

Pro období 2007 2013 má Česká republika k dispozici cca 14 miliard korun na projekty podnikatelských nemovitostí a sanace starých ekologických zátěží.

 

Právě se děje

Další zprávy