Zlínští zastupitelé chtějí Baťovy závody za 180 milionů

Tomáš Fránek
16. 11. 2007 10:30
Město přistoupilo na podmínky schválené vládou

Zlín - Zlínští zastupitelé udělali důležitý krok k tomu, aby město a kraj získaly zchátralý areál obuvnické továrny Svit v centru města.

Zastupitelé schválili záměr na koupi akcií a pohledávek, které za zkrachovalým Svitem a spřízněnými firmami dosahují šesti miliard korun. Nákup by se měl uskutečnit za částku 180 milionů korun.

To je suma, kterou pro odkup akcií a pohledávek Svitu od České konsolidační agentury stanovila vláda. Vláda má i další podmínky, město musí také získat od Svitu nárok na náhradu škody. Tu firma požaduje kvůli prohlášení konkursu na českém státě.

Problematický konkurs

"Zastupitelé záměr v souladu s podmínkami vlády schválili," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí magistrátu Marie Masaříková.

Zlín má zájem především o Stadion mládeže, fotbalovou tribunu na Letné, inženýrské sítě a infrastrukturu v bývalém Baťově areálu mimo areál Obchodního centra, Baťovo koupaliště a dále pozemky ve městě pod komunikacemi, chodníky, školkami.

Zlínští radní už také potvrdili memorandum, podle kterého město a kraj jako rovnocenní partneři společně založí obecně prospěšnou společnost, do níž vloží každý svou část inženýrských sítí a infrastrukturu v celém bývalém Baťově areálu a prostřednictvím ní zabezpečí její správu.

Celou transakci ale ještě můžou zhatit problémy kolem konkursu na dceřinou společnost Svitu Konty. Ta vlastní nemovitosti, o které kraj i město stojí. A zastavení konkursu požaduje velká část věřitelů, se kterými město a kraj musí spolupracovat.

"Pokud se nám nepodaří konkurz Konty zastavit, pak dohoda padá," uvedl už dříve náměstek zlínské primátorky Martin Janečka. Jasno by mělo být do konce listopadu.

Sedmdesát hektarů v centru města

Konkurs stále hrozí i Svitu.

Jednání o tom, zda se Zlínu podaří získat areál Baťových závodů, se vlečou už dva roky.

Město původně nechtělo na částku 180 milionů korun kvůli nevýhodným podmínkám od vlády přistoupit.

Areál Svitu, kdysi největší průmyslový komplex ve střední Evropě, zabírá sedmdesát hektarů v centru města.  Areál vybudoval za první republiky obuvnický magnát Tomáš Baťa.

 

Právě se děje

Další zprávy