Zlín koupí dluhy po Baťově nástupci

Dušan Klimeš
7. 9. 2006 17:18
Zlín - Zastupitelstvo města Zlín schválilo odkoupení pohledávek po zkrachovalé firmě Svit. Chce se tak dostat k lukrativním budovám a pozemkům v centru.
Dobový pohled na hlavní ulici Baťových závodů ve Zlíně.
Dobový pohled na hlavní ulici Baťových závodů ve Zlíně. | Foto: Aktuálně.cz

"Zastupitelé dnes na svém jednání schválili plán odkupu přesně podle podmínek, které stanovila Česká konsolidační agentura," sdělil deníku Aktuálně.cz náměstek primátora Martin Janečka.

Město tak souhlasilo s odkupem i s tím, že urovná spory s akcionáři, kteří žalovali stát kvůli vyhlášenému konkurzu před šesti lety.

Zatím však není jisté, kolik město bude muset zaplatit.

"V podmínkách je i to, že cena bude stanovena jako tržní, takže my musíme počkat na to, jakou ČKA stanoví," řekl Janečka.

Podle něj má město dostatečné zdroje, aby mohlo pohledávky odkoupit a dále s nimi nakládat. Cenu neví ani samotná ČKA.

"V tuhle chvíli neznáme cenu, za kterou by bylo možné pohledávky tržně prodat. Poté, co bývalý ministr Sobotka rozhodl o prodeji Zlínu, jsme všechny analýzy pozastavili," říká šéf dozorčí rady České konsolidační agentury a poslanec za ČSSD Miloslav Kala.

Tlustý otočil

S prodejem pohledávky městu Zlín překvapivě souhlasí i nový ministr financí Vlastimil Tlustý. Ten byl veřejným odpůrcem tohoto nestandardního odprodání a vystupoval proti němu ještě jako předseda dozorčí rady ČKA.

"Tuto variantu (prodej Zlínu, pozn. red) považuje - obdobně jako představenstvo a dozorčí rada ČKA - za nejpřijatelnější a pro stát nejvíce výhodnou," sdělila tisková mluvčí Ministerstva financí Petra Krainová.

"Naplňuje jak požadavek na dostatečné příjmy ČKA ve výši tržního ocenění areálu Svit Zlín, tak i revitalizaci celého areálu pro potřeby zlínských občanů," dodává mluvčí.

Současně se tímto řešením eliminuje možné riziko pro stát plynoucí z rozhodnutí Krajského soudu v Brně o nezákonném prohlášení konkursu na majetek společnosti Svit, upřesňuje Krainová.

Tento argument, který má mluvit pro přímý prodej městu Zlín však pokulhává. Finance i agentura tvrdí, že státu hrozí, že bude muset akcionářům Svitu vyplatit miliardy za škody v rámci konkurzu podniku, který byl po dvou letech zrušen. Město Zlín státu slibuje, že po chystané transakci ostatní akcionáře přesvědčí, aby se svých nároků vzdali.

Konkurz byl ale zrušen z formálních důvodů, finanční kolaps kdysi slavné obuvnické firmy nikdo nezpochybnil. Ministerstvo spravedlnosti nadto všechny žádosti o odškodnění (celkem jde o 6,5 miliardy korun) zamítlo a soud zatím ani v jednom případě nevynesl rozsudek.

Problémy se Svitem

Prodej pohledávek za společností Svit, nástupci slavných Baťových závodů, provází od začátku problémy. ČKA ji chtěla prodat standardním způsobem, tedy nejvyšší nabídce. Jenže se do celé operace vložil tehdy ještě ministr financí Bohuslav Sobotka.

Foto: Aktuálně.cz

Využil pravomoci, kterou má ministerstvo, a ČKA nařídil, aby pohledávku odprodala přímo městu bez výběrového řízení.

Poté začaly spory o to, kolik by měl Zlín za miliardovou pohledávku dát. Poslední číslo, o kterém se spekulovalo, bylo 70 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy