Zklamání. V české ekonomice stále skřípe to hlavní

Radek Pecák Radek Pecák
14. 1. 2010 10:20
Průmysl oproti odhadům v listopadu u nás opět poklesl.
Třínápravová Tatra T-810 postupně nahrazuje ve službě u armády legendární Pragy V3S, které se vyráběly od roku 1953 až do začátku 90. let.
Třínápravová Tatra T-810 postupně nahrazuje ve službě u armády legendární Pragy V3S, které se vyráběly od roku 1953 až do začátku 90. let. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dobrá zpráva o stavu tuzemského průmyslu nepřišla ani tentokrát. Z údajů Českého statistického úřadu za loňský listopad totiž vyplývá, že produkce v tomto měsíci v porovnání opět poklesla.

Je to nejlepší výsledek z loňského roku, protože pokles činil pouze 0,1 procenta. Stejně to ale podle analytiků není důvod k optimismu. Pro srovnání: v Polsku se už průmysl v listopadu vzpamatoval a rostl skoro o deset procent. Také v rychlých odhadech výsledku z Česka se objevovaly spíše očekávání prvního oživení.

Navíc po očištění od vlivu počtu pracovních dnů je skutečný pokles průmyslové produkce o 2,5 %, neboť listopad 2009 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Také v meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,3 %.

O stroje není zájem

Na pokles průmyslové produkce měly největší vliv výroba strojů a zařízení ( pokles o 19,8 %), výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (pokles o 15,1 %) a výroba elektrických zařízení (pokles o 11,5 %).

Naopak růst zaznamenala výroba aut, přívěsů a návěsů (o 21,5 %), potravinářských výrobků (růst o 13,5 %) a pryžových a plastových výrobků (růst o 8,2 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně snížily o 3,1 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 0,9 %.

Nové zakázky přibývají jen někde

Mírný důvod k optimismu může dávat fakt, že hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 8,0 %, z toho zakázek ze zahraničí o 11,0 %. Nové zakázky obdržely zejména podniky zabývající se výrobou vozidel (růst zakázek o 20,5 procenta a také chemický průmysl (růst zakázek o 20,3 procenta).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v listopadu 2009 meziročně snížil o 12,5 %.

Stavebnictví rostlo

Statistický úřad zveřejnil i údaje o situaci ve stavebnictví. Zde produkce v listopadu 2009 meziročně vzrostla ve stálých cenách o 7,8 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 6,4 %.

Vliv na to měly pochopitelně velmi příznivé klimatické podmínky, které umožnily stavbařům prakticky neomezeně provádět veškeré stavební práce jako v letních měsících.

I ve stavebnictví však klesl počet zaměstnanců. V podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v listopadu 2009 meziročně snížil o 1,1 %.

 

Právě se děje

Další zprávy