Zisk Telefóniky klesl o desetinu na 3,25 miliardy

ČTK ČTK
25. 7. 2012 9:41
Počet pevných linek klesl na 1,54 milionu, počet mobilních zákazníků se blíží pěti milionům

Praha - Společnosti Telefónica v prvním pololetí klesl zisk o 9,9 procenta na 3,25 miliardy korun. Konsolidované výnosy z podnikání se snížily meziročně o 2,8 procenta na 25,1 miliardy korun. Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků.

V samotném druhém čtvrtletí firma vydělala 1,63 miliardy korun, výnosy poklesly meziročně o 2,4 procenta a dosáhly 12,7 miliardy korun.

V posledních čtyřech čtvrtletích se hospodaření zlepšilo díky pozitivnímu vývoji výnosů z mobilních služeb a rostoucím výnosům na Slovensku. Počet zákazníků Telefónica Slovakia meziročně vzrostl v prvním pololetí o skoro čtvrtinu.

Počet mobilních zákazníků Telefóniky se za prvních šest měsíců roku zvýšil o dvě procenta na 4,96 milionu. Hlavním důvodem bylo zvýšení počtu klientů smluvních služeb, kterých meziročně přibylo 64 tisíc. Podíl smluvních klientů tak v červnu dosáhl rekordních 62,7 procenta. Průměrný měsíční výnos na zákazníka klesl v prvním pololetí na 396,5 koruny.

Počet pevných linek klesl do konce června meziročně o čtyři procenta na 1,54 milionu. Výnosy z podnikání v segmentu pevných linek se snížily v prvním pololetí meziročně o šest procent na 10,58 miliardy korun.

Počet zákazníků služeb vysokorychlostního internetu xDSL se zvýšil o šest procent na 894 000, přičemž 23 procent z nich využívalo vysokorychlostních přípojek VDSL.

Konsolidované investice dosáhly v prvním pololetí 2,17 miliardy korun, což je meziročně o deset procent méně. Společnost nadále směřovala své investice do zvýšení kapacity a rozšíření pokrytí 3G sítě. Ta je tak dostupná pro 76 procent obyvatelstva.

 

Právě se děje

Další zprávy